Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 05:31 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartILT-Luchtvaartautoriteit: vooralsnog geen overschrijding van normen door Schiphol

ILT-Luchtvaartautoriteit: vooralsnog geen overschrijding van normen door Schiphol

DEN HAAG – In de eerste helft van 2024 overschrijdt Schiphol vooralsnog geen normen voor het maximum aantal vluchten, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen (emissies), geluid en de veiligheid voor de omgeving (externe veiligheid). Wel signaleert de luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit) dat de geluidruimte in vier handhavingspunten halverwege het gebruiksjaar al voor meer dan 50 procent is verbruikt.

In twee gevallen is zonder geldige reden afgeweken van een vertrekroute voor de nacht. De ILT-Luchtvaartautoriteit heeft de betreffende luchtvaartmaatschappij een waarschuwingsbrief en een voornemen last onder dwangsom gestuurd. Voor wat betreft het ongeoorloofd gebruik van de hulpmotor is de inspectie overgegaan tot het invorderen van een eerder opgelegde dwangsom tegen KLM en legde de ILT-Luchtvaartautoriteit een last onder dwangsom op aan Turkish Airlines. Dit staat in het Halfjaarverslag milieu en externe veiligheid Schiphol dat minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Anticiperend handhaven

LEES OOK
Brussel keurt opnieuw staatssteun voor Air France-KLM goed

Op aanwijzing van de minister handhaaft de ILT-Luchtvaartautoriteit anticiperend op het Nieuwe Normen en Handhavingsstelsel (NNHS), zoals vastgelegd in de ontwerpwijziging van het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB). De luchtvaartautoriteit toetst aan het eind van het gebruiksjaar of handhavingspunten zijn overschreden. Als een overschrijding op een handhavingspunt het gevolg is van vliegen volgens het NNHS, dan kan de ILT-Luchtvaartautoriteit niet handhavend optreden.

Overschrijding handhavingspunt 25

Over gebruiksjaar 2023 constateerde de ILT-Luchtvaartautoriteit een overschrijding van de geluidsgrenswaarde bij handhavingspunt 25 (Uithoorn) met 19,1 procent. Uit onderzoek van de luchtvaartautoriteit naar de oorzaak blijkt dat dit vrijwel geheel (19 procent) komt door het vliegen volgens het NNHS.

Vanwege de aanwijzing van de minister kan de ILT-Luchtvaartautoriteit hier niet handhavend optreden. Maar de luchtvaartautoriteit signaleert opnieuw dat het huidige stelsel onvoldoende individuele bescherming biedt voor omwonenden. Nu voor de mensen in de hoek van Uithoorn en Aalsmeer.

Luchthavenverkeerbesluit

Voor Schiphol gelden normen voor geluid, het maximum aantal nachtvluchten, de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen (emissies) en de veiligheid voor de omgeving (externe veiligheid). Daarnaast gelden er regels voor het baan- en routegebruik en voor de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen op het luchtvaartterrein.

LEES OOK
Omzetalarm Air France-KLM: reizigers mijden Parijs vanwege Olympische Spelen

Deze normen en regels staan in het LVB. De ILT-Luchtvaartautoriteit ziet toe op naleving van deze normen en regels door Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen die gebruikmaken van Schiphol.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het...
×