Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 02:12 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartKapotte bouwkuip Julianakanaal kost overheid 179 miljoen

Kapotte bouwkuip Julianakanaal kost overheid 179 miljoen

DEN HAAG – De werkzaamheden in het Julianakanaal vallen door een kapotte bouwkuip 179 miljoen euro duurder uit dan oorspronkelijk gepland. Dat meldt minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener in een brief aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag is 55 miljoen al opzijgezet.

Het Julianakanaal in Limburg wordt dieper en breder gemaakt zodat er grotere schepen doorheen kunnen. Om het vaarverkeer te laten doorgaan was een bouwkuip in een deel van het kanaal aangelegd, maar die kuip liep in februari vorig jaar vol met water. De kuip veilig weghalen bleek niet mogelijk zonder het kanaal droog te leggen, en om dat te doen wordt het vaarverkeer in het kanaal vanaf aanstaande maandag stilgelegd.

Het hele project kost nu naar verwachting 964 miljoen euro. Dat bedrag kan lager uitvallen omdat nog wordt gekeken naar bezuinigingen, schrijft Madlener. Maar de minister laat ook de mogelijkheid open dat het nog duurder wordt: “Mede gezien de korte voorbereidingstijd en de aard van de werkzaamheden zijn er nog diverse onzekerheden die mogelijk tot extra tegenvallers kunnen leiden.”

LEES OOK
Madlener bereid tot maatregelen fatbikes, 'maar denk goed na'

De bedragen staan los van kosten die bedrijven maken doordat het kanaal dicht is. Afgelopen maanden klonk daarover frustratie bij de bedrijven, die een hogere vergoeding willen dan de overheid hen biedt. Gesprekken daarover leverden niets op. Ook nu schrijft Madlener dat hij niet kan afwijken van de norm voor zulke vergoedingen.

De voorbereidingen voor de werkzaamheden zijn afgelopen maanden “in razend tempo” uitgevoerd, schrijft Madlener. Om het werk zo snel mogelijk af te maken, worden meer mensen ingezet. In april volgend jaar moet het project klaar zijn.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het...
×