maandag 9 september 2024 - 21:26 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsZeilster Bouwmeester pakt op indrukwekkende wijze goud op Spelen

Zeilster Bouwmeester pakt op indrukwekkende wijze goud op Spelen

MARSEILLE – Zeilster Marit Bouwmeester heeft op de Olympische Spelen de gouden medaille veroverd in de Ilca 6-klasse, voorheen de Laser Radial. De 36-jarige Friezin was vrijwel het hele evenement een klasse apart en verzekerde zich een dag voor de afsluitende medalrace al van de tweede olympische titel uit haar carrière.

Bouwmeester begon de dag met 28 punten minder dan de nummer 2, de Deense titelverdedigster Anne-Marie Rindom. In de eerste race van de dag had de Nederlandse pech dat de wedstrijd werd gestaakt, terwijl zij aan kop lag. Na de herstart kwam ze niet verder dan de twintigste plaats, haar slechtste resultaat van de week.

Bouwmeester zag Rindom na de eerste race het verschil terugbrengen tot 21 punten. Daar bleef het echter bij, omdat de tweede race niet doorging door gebrek aan wind. Het goud was zo voor Bouwmeester, aangezien de Scandinavische tijdens de medalrace met dubbele punten niet meer dan 18 punten kan inlopen.

Bouwmeester in nu de succesvolste zeilster op de Spelen ooit. Ze passeerde de Britse Hannah Mills, die twee keer goud en een keer zilver won. De Nederlandse pakte twaalf jaar geleden zilver tijdens haar eerste deelname aan de Spelen in Londen, veroverde goud in Rio de Janeiro in 2016 en voegde drie jaar geleden in Tokio een bronzen plak toe aan haar olympische prijzenkast.

Bouwmeester was in Marseille vanaf de eerste races vrijwel ongenaakbaar. In de wedstrijd met 43 deelnemers begon ze donderdag met een vierde plaats, een resultaat dat tot zondag haar slechtste uitslag zou blijken te zijn. Pas in haar laatste twee races eindigde ze buiten de top tien, met een elfde en twintigste plaats.

Derde zeilmedaille

Voor Nederland is het de derde medaille in Marseille, waar het zeiltoernooi wordt gehouden, na het goud van Odile van Aanholt en Annette Duetz in de 49erFX-klasse en het brons van windsurfer Luuc van Opzeeland.