Clicky

maandag 9 september 2024 - 18:18 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsGrootste koersval Japanse beurs sinds 1987

Grootste koersval Japanse beurs sinds 1987

TOKIO – De aandelenmarkt in Japan ging maandag hard onderuit. De Nikkei in Tokio sloot meer dan 12 procent lager en leed daarmee het grootste koersverlies sinds de beurscrash in 1987. De Japanse hoofdindex zakte daarmee tot het laagste niveau in zeven maanden. In de afgelopen drie handelsdagen heeft de Nikkei ruim 20 procent aan waarde verloren ten opzichte van het recordniveau van vorige maand.

Beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente en nu achter de feiten aanloopt. De Fed hield vorige week de rente opnieuw onveranderd en lijkt nu pas in september te gaan beginnen met het verlagen van de leenkosten om de economie te ondersteunen. Vrijdag bleek dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in juli flink is afgezwakt. Dat verergerde de zorgen over een afkoeling van de grootste economie ter wereld en van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

LEES OOK
Zwemster na 36 uur gered op 80 kilometer van kust Japan

De beurshandel in Japan werd een aantal keren onderbroken om de gemoederen te kalmeren. Vooral de Japanse exportbedrijven gingen hard omlaag door een stijging van de Japanse yen, die in onrustige tijden als een veilige haven wordt gezien. Ook de andere Aziatische aandelenmarkten gingen flink omlaag. In Seoul, waar de handel eveneens tijdelijk werd stilgelegd, zakte de Kospi 10,5 procent. De beurs in Taiwan verloor ruim 8 procent en de hoofdindex in Sydney daalde 3,8 procent. De beurzen in Hongkong en Shanghai leverden 2,6 procent en 1,3 procent in.

De Europese beurzen zullen waarschijnlijk ook lager openen, maar de verliezen lijken wel minder groot te worden dan in Japan. De AEX-index op het Damrak koerst volgens openingsindicatoren af op een openingsverlies van ruim 2 procent.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zelfrijdende rolstoelen brengen reizigers naar hun gate op Schiphol

SCHIPHOL - Op Schiphol worden reizigers met verminderde mobiliteit vanaf deze week door zelfrijdende rolstoelen naar hun gate gebracht. Met deze innovatie wil Schiphol...
×