Clicky

maandag 9 september 2024 - 10:09 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerTwee opleggers met gevaarlijke stoffen aan de kant gezet door Duitse politie...

Twee opleggers met gevaarlijke stoffen aan de kant gezet door Duitse politie [+foto’s]

KIRCHEIM/KNÜLLWALD – Maandag 29 juli moest de politie twee vrachtwagens met tonnen gevaarlijke goederen verbieden hun rit voort te zetten. De geladen gevaarlijke stoffen waren tijdens het rijden al zichtbaar verschoven door een gebrekkige ladingzekering in de opleggers.

Gevaarlijke goederen moeten bijzonder goed worden beveiligd; overtredingen kunnen tot hoge boetes leiden

Een Litouwse trekker-oplegger met verschuifbare zijzeilen trok de aandacht van de politie toen deze langzaam reed over de Duitse A7 in de richting van Kassel. Bovendien ontdekten de agenten uitstulpingen in de buitenste dekzeilen van de laadruimte van het transport. Vanwege het verhoogde risicopotentieel van dergelijk transport werd het transport direct gecontroleerd op een parkeerplaats aan de A7.

Het lekken van gevaarlijke goederen tijdens het rijden kon niet worden uitgesloten

De oplegger was beladen met 23 ton zeer corrosief en zeer giftig granulaat, verpakt in totaal 46 grote zakken met een netto inhoud van elk 500 kilogram. Deze big bags stonden op pallets in twee laadniveaus boven elkaar. Omdat de grote zakken door de granulaatinhoud een zeer zachte lading vertegenwoordigden, was er geen effectieve verbinding tussen de zakken en de pallets, zaten er gaten in de lading en werden ze op elkaar geladen, waarbij werd geprobeerd de lading vast te zetten met behulp van spanbanden die echter niet geschikt bleken.

LEES OOK
Aanrijding met twee vrachtwagens op Duitse A1 [+foto's]

Met name het bovenste laadniveau was tijdens het rijden al zichtbaar ingezakt. Bovendien dreigden de vastgebonden zakken te barsten, waardoor het vrijkomen van gevaarlijke stoffen niet kon worden uitgesloten. De ambtenaren verboden vervolgens verder reizen en gaven opdracht de gevaarlijke goederen gedeeltelijk te lossen en op de juiste manier vast te zetten op de oplegger.

Foto: Duitse Politie

Er werd een boeteprocedure gestart tegen de 42-jarige chauffeur uit Wit-Rusland, de Spaanse verlader en de Litouwse voertuigeigenaar. Hoewel de chauffeur ter plaatse al een borgsom van drie cijfers moest betalen, riskeren de verlader en voertuigeigenaar in dit geval waarschijnlijk aanzienlijk hogere boetes.

Kort daarna zagen de agenten een andere Litouwse vrachtwagen met gevaarlijke goederen met dezelfde carrosserie en een soortgelijk uiterlijk de controlepost passeren. Het transport werd uiteindelijk gecontroleerd op de parkeerplaats “Fuchsrain” aan de A7 in het Knüllwald-gebied.

Ook hier werden overtredingen bij het vastzetten van de vervoerde gevaarlijke goederen geconstateerd, die er al toe hadden geleid dat de lading tijdens het rijden was verschoven en daarmee aanleiding gaf tot bezorgdheid over het vrijkomen van gevaarlijke goederen.

LEES OOK
Air France-KLM lijkt miljoenenboete toch te moeten betalen

Deze trekker met oplegger had in totaal 46 containers met gevaarlijke goederen in vaten geladen. De 200 liter vaten stonden op pallets in een laadvlak. Op de laadruimte waren er echter grote ruimtes tussen de vaten en er was geen effectieve verbinding tussen de vaten en de onderliggende pallets, zodat ook hier de poging om de lading met spanbanden vast te zetten niet opportuun bleek.

De containers voor gevaarlijke goederen waren duidelijk al op de pallets verplaatst. Ook hier moest de politie verdere rijden verbieden en opdracht geven de lading opnieuw vast te zetten in overeenstemming met de voorschriften.

Ook deze 54-jarige chauffeur uit Wit-Rusland moest een borgsom betalen ter grootte van een hoog driecijferig bedrag. De standaardboetes voor het Litouwse bedrijf dat het transport uitvoerde en voor de Italiaanse verlader waren vergelijkbaar met die van de voorinspectie.

Verder rijden pas de volgende dag mogelijk

Nadat de ladingen van beide vrachtwagens door een gespecialiseerd bedrijf was gecontroleerd en het lossen van de helft van de eerste gecontroleerde opleggers was gelost mochten de twee vrachtwagens hun rit voortzetten. Dit was pas de volgende dag op dinsdag 30 juli nadat de politie alles gecontroleerd had.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Gewonden na frontale botsing met vrachtwagen [+foto]

TILBURG - Op de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg in Tilburg is maandagochtend rond 08:30 uur een ernstig ongeval gebeurd. Een automobilist kwam...
×