Clicky

maandag 9 september 2024 - 09:27 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuws15 jaar gevangenisstraf in strafzaak verdwijning Wico van Leeuwen uit Borculo

15 jaar gevangenisstraf in strafzaak verdwijning Wico van Leeuwen uit Borculo

ZUTPHEN – De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Borculo voor het opzettelijk om het leven brengen van Wico van Leeuwen en het wegmaken van zijn lichaam. Hij krijgt een celstraf van 15 jaar.

Uit sporenonderzoek volgt dat Van Leeuwen in zijn woning ernstig gewond is geraakt. De Borculoër heeft veel werk verricht om de bloedsporen te wissen. Van Leeuwen verdween na 17 mei 2022. Er is sindsdien geen contact meer met zijn familie, hij neemt geen geld meer op, logt niet meer in. Het kan niet anders dan dat Van Leeuwen dood is, ook al is zijn lichaam nog steeds niet gevonden. Dat verklaart de Borculoër zelf ook.

In de avond van 17 mei 2022 waren Borculoër en Van Leeuwen in een woning in Borculo, waar zij beiden verbleven. De 30-jarige man sneed Van Leeuwen met een mes de keel door. Daarna wiste hij de sporen in de woning en maakte het lichaam van Van Leeuwen weg.

LEES OOK
Verdachte: vermiste Wico van Leeuwen is dood

In een laat stadium wees de Borculoër een ander als dader aan. Die andere man was toen al overleden. Volgens de rechtbank is dit alternatieve scenario niet aannemelijk. De Borculoër verklaarde namelijk wisselend over de toedracht, dan wel zweeg hierover.

De Borculoër toonde een stuitend gebrek aan respect voor het leven van een ander. Hij brengt de familie van het slachtoffer ook door zijn proceshouding ernstig en onherstelbaar leed en verdriet toe. Zij moeten leven met het gemis van het slachtoffer en verkeren al ruim 2 jaar in onzekerheid over waar zijn lichaam is verborgen. Dat bemoeilijkt de verwerking van het verlies.

De Borculoër weigerde mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Daardoor ligt er geen advies over eventuele persoonlijkheidsproblematiek, toerekeningsvatbaarheid en behandeling. Die proceshouding is een bewuste keuze. De rechtbank acht de man dus volledig toerekeningsvatbaar.

Een lange celstraf is nodig. De ernst van de feiten rechtvaardigt dit. En de samenleving moet beveiligd worden. De maximale celstraf is in dit geval 17 jaar. De rechtbank legt de Borculoër 2 jaar minder op, namelijk 15 jaar, omdat hij geen ernstige geweldsdocumentatie heeft. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

LEES OOK
Dode bij ongeval op N315

Tot slot wijst de rechtbank de vorderingen tot schadevergoeding van de benadeelde partijen toe.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Machinist asfalteermachine gewond na aanrijding met vrachtwagen op A58 [+foto]

MOLENSCHOT - Op de A58 bij Molenschot vond zondagochtend een aanrijding plaats tussen een asfalteermachine en een vrachtwagen. Die waren daar allebei aan het...
×