Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:28 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVS erkennen winst voor Maduro's tegenstander in Venezuela

VS erkennen winst voor Maduro’s tegenstander in Venezuela

CARACAS – Oppositiekandidaat Edmundo González Urrutia en niet president Nicolás Maduro is de winnaar van de Venezolaanse verkiezingen van zondag, heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gezegd.

“Gezien het overweldigende bewijsmateriaal is het voor de Verenigde Staten en, nog belangrijker, voor de Venezolaanse bevolking duidelijk dat González de meeste stemmen heeft gewonnen bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen van 28 juli”, zei Blinken donderdagavond (Amerikaanse tijd).

Daarmee erkennen de VS González nog niet als officiële nieuwe leider van Venezuela. Wel feliciteerde Blinken Urrutia met het voeren van “een succesvolle campagne”. Blinken hintte ook dat de VS Venezuela nieuwe sancties kunnen opleggen na de betwiste verkiezingen.

Twijfel

Volgens de kiescommissie van Venezuela won Maduro de verkiezingen met 51 procent van de stemmen. Maar de oppositie en veel landen trekken die uitslag in twijfel. Volgens hen haalde de oppositiekandidaat dubbel zoveel stemmen als Maduro. Maduro zei donderdag bereid te zijn om “100 procent van de gegevens te presenteren”.

LEES OOK
Exitpoll: partij Scholz op verlies in Europese verkiezingen

De prominente Venezolaanse oppositieleider, María Corina Machado, schreef in een opiniestuk in The Wall Street Journal dat volgens haar González de verkiezingen won met 67 procent van de stemmen, en Maduro verloor met slechts 30 procent. Ook zei Machado dat ze zich schuilhoudt uit angst voor haar leven gezien het gespannen politieke klimaat in het land.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×