Clicky

maandag 9 september 2024 - 09:38 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSFinancieelVraag naar 'groene schepen' stuwt omzet Damen tot boven 3 miljard

Vraag naar ‘groene schepen’ stuwt omzet Damen tot boven 3 miljard

GORINCHEM – Nederlands grootste scheepsbouwconcern Damen Shipyards heeft zijn omzet vorig jaar voor het eerst de 3 miljard euro zien overstijgen. De orderportefeuille groeide daarnaast van 8,8 miljard naar 11,3 miljard euro, eveneens een nieuw record, mede dankzij de toenemende vraag naar ‘groene schepen’.

Damen leverde vorig jaar honderd nieuwe schepen af, vrijwel net zoveel als het jaar daarvoor. Het ging onder meer om een patrouillevaartuig voor de Zuid-Afrikaanse marine, zeven binnenvaartschepen, jachten van 75 en 58 meter, twaalf kustvrachtschepen en diverse sleepboten. Voor de Koninklijke Marine werd de Zr. Ms. Johan de Witt gemoderniseerd.

Het opvallendste in 2023 was volgens topman Arnout Damen de verduurzaming van de scheepsbouw. In de orderportefeuille bevinden zich steeds meer ‘groene’ schepen. Zo bestelde Port of Antwerp-Bruges een volledig elektrisch aangedreven havensleepboot. Het is volgens Damen een van de redenen waardoor het orderboek afgelopen jaar met meer dan 25 procent is gegroeid.

Optimistisch

Ook de opdracht van de Belgische en Nederlandse marines voor de bouw van vier fregatten, droeg bij aan de groei. De Portugese marine bestelde een zogenoemd multi-purposevaartuig waarvandaan onbemande drones en helikopters kunnen opstijgen. “Het betekent dat we op dit moment voor zes NAVO-marines schepen aan het bouwen zijn, dan wel recent hebben opgeleverd”, zegt topman Damen.

LEES OOK
Royal Bodewes selecteert DMC voor levering voortstuwingssystemen voor vier nieuwbouw vracht- en roroschepen

Damen is een familiebedrijf. Een herfinanciering voor de komende drie jaar zorgde ervoor dat de publicatie van de cijfers over 2023 even op zich liet wachten. “Een aantal vooraanstaande nationale en internationale financiële instituties is aan boord gestapt om met ons mee te investeren”, stelt Damen. Hij is optimistisch over de toekomst. “In veel markten waar wij actief zijn, is de vraag sterk en neemt de interesse in duurzame schepen toe. De seinen voor de toekomst staan op groen.”

Damen viste onlangs naast het net bij een grote Nederlandse miljardenorder voor de bouw van vier nieuwe onderzeeboten. De opdracht ging naar de Franse concurrent Naval.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Automobilist zwaargewond nadat hij met auto onder vrachtwagen terechtkomt op A73...

OOSTRUM - Maandagochtend omstreeks 07:45 uur zijn de hulpdiensten opgeroepen voor een aanrijding met een vrachtwagen en een personenauto op de A73 ter hoogte...
×