Clicky

maandag 9 september 2024 - 17:55 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartMoeder British Airways ziet af van overname Air Europa

Moeder British Airways ziet af van overname Air Europa

LONDEN – IAG, het moederbedrijf van British Airways, Vueling en Iberia, ziet af van de geplande overname van Air Europa omdat toezichthouders zich zorgen maken over de concurrentie. Air Europa is na Iberia en Vueling de grootste luchtvaartmaatschappij van Spanje.

De deal stuitte op weerstand van Europese toezichthouders omdat IAG daardoor een te sterke positie op de Spaanse markt zou krijgen. IAG zou wel bepaalde concessies hebben geboden, maar dat was niet voldoende voor Brussel. IAG probeerde eerder ook al eens Air Europa over te nemen.

IAG betaalt nu 50 miljoen euro aan Air Europa-eigenaar Globalia omdat de overnamepoging is stopgezet en behoudt een belang van 20 procent in de maatschappij dat twee jaar geleden werd genomen. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van 400 miljoen euro. Volgens IAG is het in het huidige regelgevende klimaat niet in het belang van aandeelhouders om door te gaan met de transactie.

LEES OOK
ABN AMRO koopt Duitse private bank Hauck Aufhäuser Lampe

Het luchtvaartconcern kwam ook met cijfers over het afgelopen kwartaal en de eerste helft van dit jaar die eigenlijk voor vrijdag op de agenda stonden. In de eerste zes maanden steeg de omzet naar 14,7 miljard euro, van 13,6 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een operationele winst behaald van 1,3 miljard euro.

Topman Luis Gallego sprak van goede prestaties door een sterke vraag naar vliegreizen in de markten waar IAG actief is. Het bedrijf zei ook weer dividend te gaan uitkeren. Dat zou voor het eerst sinds eind 2019 zijn. IAG is ook eigenaar van het Ierse Aer Lingus.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zelfrijdende rolstoelen brengen reizigers naar hun gate op Schiphol

SCHIPHOL - Op Schiphol worden reizigers met verminderde mobiliteit vanaf deze week door zelfrijdende rolstoelen naar hun gate gebracht. Met deze innovatie wil Schiphol...
×