Clicky

dinsdag 10 september 2024 - 00:10 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartWeer klimaatprotest op Duitse luchthaven, vrachtvluchten urenlang stilgelegd

Weer klimaatprotest op Duitse luchthaven, vrachtvluchten urenlang stilgelegd

BERLIJN – Een klimaatprotest heeft in Duitsland geleid tot een verstoring van het vliegverkeer. Betogers wisten op het terrein te komen van luchthaven Leipzig/Halle en lijmden zich vast aan de grond, zegt de politie. Die meldt ook dat gaten zijn ontdekt in de omheining.

De luchthaven meldt dat vrachtvluchten ‘s nachts urenlang stil hebben gelegen door de actie. Die leidde tot de arrestatie van zeven twintigers, aldus de politie. Leipzig/Halle behoort tot de belangrijkste vliegvelden van Europa voor vrachtverkeer. Passagiersvluchten vanaf de luchthaven kwamen donderdagochtend met enige vertraging op gang.

Actiegroep Letzte Generation (Laatste Generatie) zegt dat de actie vooral was gericht tegen het vrachtverkeer. De groep deelde beelden van het protest, waarop onder meer een bord is te zien met het opschrift “olie doodt”. De groep vindt dat de overheid meer werk moet maken van het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Klimaatbetogers verstoorden vorige week ook al het vliegverkeer op andere Duitse luchthavens. Daarom wordt nu gekeken naar aanvullende veiligheidsmaatregelen op vliegvelden, die herhaling willen voorkomen.

LEES OOK
Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

Ook in andere landen zijn luchthavens het doelwit van activisten. Zo meldde de Britse politie donderdag de aanhouding van zeven betogers van Just Stop Oil op Heathrow. Actiegroepen uit verschillende landen trekken onder de naam Oil Kills samen op in hun pogingen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat netwerk omschrijft vliegvelden als een belangrijk onderdeel van het economische model dat draait om het gebruik van fossiele brandstoffen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Geheime archiefstukken Bijlmervliegramp na decennia openbaar

DEN HAAG - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het...
×