Clicky

maandag 9 september 2024 - 16:56 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSWerk & InkomenFNV: 'Supermarkt Jumbo verbiedt werknemers met vakbondsleden te praten'

FNV: ‘Supermarkt Jumbo verbiedt werknemers met vakbondsleden te praten’

UTRECHT – Supermarkt Jumbo verbiedt haar personeel om met vakbondsleden te praten. Dat stelt de FNV. De vakbond bezoekt deze zomer supermarkten om de medewerkers te informeren over hun arbeidsvoorwaarden. Dat wordt door Jumbo duidelijk niet gewaardeerd. Margje van der Woude, bestuurder FNV Handel: “‘Onze baas zegt dat we niet met jullie mogen praten’, horen we van Jumbo-werknemers door heel het land.”

De FNV onderhandelt momenteel met de koepelorganisatie van supermarkten over een nieuwe cao en betere arbeidsvoorwaarden voor supermarktmedewerkers. Die onderhandelingen lopen erg stroef. De vakbond zet in op 6% loonsverhoging en afschaffing van het jeugdloon. De werkgevers willen niet verder gaan dan een magere 2% erbij. Afschaffing van het jeugdloon is voor hen onbespreekbaar. De oude cao voor supermarkten liep op 1 juli af. In september volgt een nieuwe onderhandelingsronde.

Nerveus

In de tussentijd probeert de FNV zoveel mogelijk supermarktmedewerkers te informeren, en hun steun te krijgen voor een goede cao. Van der Woude: “Daar worden werkgevers kennelijk nerveus van. Die vinden het niet leuk als wij hun mensen vertellen dat hun baas ze wil afschepen met een loonsverhoging die onder het niveau van de inflatie ligt. Supermarktmedewerkers verdienen al niet best, en als het aan de supermarkten ligt gaan ze er netto ook nog eens op achteruit.”

LEES OOK
Vakbonden gaan weer praten met TLN over parkeerproblemen

Fatsoenlijk gesprek

Van der Woude: “Jumbo wil simpelweg niet dat het personeel hoort hoe de vork in de steel zit. Ik vind dat een teken van een enorm gebrek aan respect voor de eigen medewerkers, en een fatsoenlijke werkgever onwaardig. Bij andere supermarkten zijn ze echt niet altijd blij om ons te zien, maar kunnen we in ieder geval wel een normaal gesprek voeren.”

Jumbo: collega’s vrij om met vakbond te praten maar ná werktijd

“Al onze collega’s zijn vrij om met vakbonden, en dus ook FNV, in gesprek te gaan”, meldt Jumbo in een reactie. “Jumbo faciliteert het uiteraard als partijen in contact willen komen met collega’s van de winkelvoer. Zoals we dat al langere tijd doen, verzoeken we vakbonden om dit buiten werktijd en de winkelvloer te doen, zodat collega’s ongestoord hun werk kunnen doen en zij er kunnen zijn voor onze klanten. Er is dus absoluut geen sprake van een verbod om met FNV te spreken.”

LEES OOK
Oud-Martinairvrachtvliegers verliezen grotendeels zaak tegen KLM en vakbond VNV
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zelfrijdende rolstoelen brengen reizigers naar hun gate op Schiphol

SCHIPHOL - Op Schiphol worden reizigers met verminderde mobiliteit vanaf deze week door zelfrijdende rolstoelen naar hun gate gebracht. Met deze innovatie wil Schiphol...
×