Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:08 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSCriminaliteitMaximale straffen tieners voor doodslaan vrachtwagenchauffeur (42) in Amsterdam

Maximale straffen tieners voor doodslaan vrachtwagenchauffeur (42) in Amsterdam

AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag twee jongens van 14 en 16 jaar oud veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor onder meer het doodslaan van een 42-jarige man in Amsterdam-Noord. De verdachten waren destijds 13 en 15 jaar oud. De opgelegde straffen zijn de maximale en conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer, een vrachtwagenchauffeur, werd in de nacht van 26 op 27 augustus vorig jaar zwaargewond gevonden op het NDSM-plein. Er lag een stoeptegel van 17 kilo op zijn hoofd. De man, vader van vier kinderen, bezweek enkele dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De jongste verdachte heeft bekend dat hij de man met meerdere stenen heeft bekogeld en geslagen en dat hij de stoeptegel op diens hoofd heeft laten vallen.

De oudste zou één steen hebben gegooid, maar de man niet hebben geraakt. De rechtbank houdt beide jongens niettemin verantwoordelijk voor het dodelijke geweld, ook omdat de oudste niet heeft ingegrepen toen zijn vriendje het slachtoffer te grazen nam. Na het geweld zijn de jongens weggerend. Een dag later zijn zij teruggekeerd naar de plek des onheils om de gebruikte stenen weg te halen.

LEES OOK
Amsterdamse wijk IJburg krijgt er 950 woningen bij

Een dag na de doodslag in Amsterdam schopte de jongste verdachte een slapende dakloze man hard tegen zijn hoofd, nabij het station in Tilburg. De oudste verdachte filmde het geweld. Het slachtoffer raakte ernstig gewond. De jongens hebben de man eerst van dichtbij bekeken en spraken af dat de jongste hem “een penaltytrap” tegen het hoofd zou geven. Voor de trap nam hij een aanloop. Het filmpje is later gedeeld met anderen via Snapchat.

De verdachten gebruikten in Amsterdam en Tilburg extreem geweld “dat slechts gediend heeft ter eigen vermaak”, oordeelde de rechtbank.

Op het station in Tilburg heeft de jongste ook een vrouw met een mes bedreigd en beroofd. Op het NDSM-terrein beroofden de jongens de nacht voor de doodslag op de 42-jarige man twee vrouwen door hen van hun fiets te trappen. Een beroving van een andere vrouw, ook op het NDSM-terrein, mislukte. Ook zij werd van haar fiets getrapt. Op 22 augustus beroofde een groep jongens een vrouw die in Amsterdam-Noord op de pont stond te wachten.

LEES OOK
Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

De politie kwam de beide verdachten op het spoor door getuigenverklaringen en camerabeelden. Beiden kwamen niet eerder in aanraking met justitie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×