Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:08 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsNederlandse tak Esprit failliet, geen zicht op doorstart

Nederlandse tak Esprit failliet, geen zicht op doorstart

AMSTERDAM – De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs is er momenteel geen zicht op een doorstart.

De resterende zeventien Nederlandse winkels zijn eerder deze week al gesloten, nadat het Hongkongse moederbedrijf Esprit Holdings een faillissementsprocedure was begonnen voor het Nederlandse onderdeel. Vervolgens kreeg Esprit in Amsterdam uitstel van betaling van de rechter. Schuurs laat weten dat die surseance inmiddels is omgezet in een faillissement. “Dit is erg spijtig voor alle werknemers en overige betrokkenen.”

Er was al geen wintercollectie gemaakt, waardoor in de Nederlandse winkels bijna geen voorraad meer over is. De Nederlandse webshop blijft wel in de lucht. Die wordt volledig gerund vanuit Duitsland. De merkrechten vallen ook buiten het Nederlandse faillissement, want die zijn elders in het Esprit-concern ondergebracht.

Kostenstijgingen en concurrentie

Esprit verkeert in meerdere landen al enige tijd in zwaar weer. Dat komt omdat de kosten voor bijvoorbeeld energie en inkoop flink zijn gestegen, terwijl de winkelbranche ook te maken heeft met concurrentie van grote Chinese webshops. In Duitsland klaagde Esprit ook over hoge loonkosten door een onnodig groot personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.

LEES OOK
Eysing, maker van elektrische motoren, failliet verklaard

Het in 1968 opgerichte bedrijf vroeg buiten Nederland eerder dit jaar al voor onderdelen een vorm van uitstel van betaling aan, om tijd te krijgen met schuldeisers tot een akkoord te komen. Eerder werden onder meer in België ook al Esprit-winkels gesloten.

Woede bij FNV

Vakbond FNV is boos over de gang van zaken. “Het is een groot onrecht dat de mensen aan de top van Esprit Holdings in Hongkong, Bermuda of ergens anders ter wereld rijk blijven of rijker worden. En dat de mensen die de winkels al die tijd draaiend houden niet eens een ontslagvergoeding meekrijgen”, zegt FNV-bestuurder Linda Vermeulen over het feit dat Esprit in Nederland failliet is verklaard, maar in andere landen nog wel blijft voortbestaan. “Het wordt tijd dat de faillissementsregels in Nederland meer rekening houden met de mensen die het werk doen.”

Een aantal jaren waren er relatief weinig faillissementen in Nederland, maar de laatste tijd neemt het aantal bankroeten weer toe. Zo gingen vorig jaar onder meer elektronicaketen BCC en de koopjesketen Big Bazar failliet. Vorige maand viel kledingketen Scotch & Soda eveneens om.

LEES OOK
Noy Direct Delivery BV failliet verklaard
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×