Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:14 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsZeven lidstaten EU overschrijden toegestaan tekort op begroting

Zeven lidstaten EU overschrijden toegestaan tekort op begroting

BRUSSEL – Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant de kroon met een begrotingstekort van 7,4 procent over 2023, terwijl dat niet hoger mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese Unie stelt de zeven landen nu onder verscherpt toezicht, zo hebben de Europese landen vrijdag formeel besloten. Dat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om het tekort terug te brengen.

Naast Italië gaat het om Hongarije, Frankrijk, Polen, Malta, Slowakije en België. Het is voor het eerst na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 dat landen weer onder verscherpt financieel toezicht staan. Roemenië is daar al die jaren wel onder blijven staan. Dat toezicht wordt verlengd, zo is vrijdag besloten.

De lidstaten moeten later dit jaar instemmen met maatregelen die de zeven landen moeten nemen om hun tekort binnen een bepaalde termijn terug te dringen. De Europese Commissie doet hier naar verwachting in november voorstellen voor. Dat kan een voorstel zijn om het begrotingstekort stapsgewijs terug te brengen, waarbij concrete percentages worden vastgelegd.

LEES OOK
EU-landen eisen dat Polen eind maakt aan blokkade vrachtwagens Oekraïne

Boetes

Binnen zes maanden moet de betreffende lidstaat de benodigde actie ondernemen. Als dat onvoldoende soelaas biedt of als de lidstaat de aanbevelingen niet opvolgt, kunnen de EU-landen sancties opleggen. Dat kan een boete zijn van maximaal 0,05 procent van het bbp over het voorgaande jaar, in dit geval over 2022. Als de lidstaat geen effectieve actie heeft ondernomen, wordt die boete elke zes maanden opnieuw opgelegd. Als ook dat niet helpt, kunnen de EU-landen strenge sancties opleggen.

Deze strengere regels gelden sinds 30 april. Roemenië valt nu ook onder die nieuwe regelgeving.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×