Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:15 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsMBI Betonfabriek in Veghel na 56 jaar met pensioen

MBI Betonfabriek in Veghel na 56 jaar met pensioen [+video]

VEGHEL – Op donderdag 25 juli 2024 is de betonfabriek van MBI in Veghel officieel met pensioen gegaan. In 1966 was de grond gekocht en een jaar later in 1967 werd de eerste paal geslagen door Robert en Lex van der Meijden. De betonfabriek produceerde de eerste straatstenen in 1968. Nu 56 jaar en zo’n 147 miljoen m2 klinkers later, gaat de oude fabriek met pensioen.

De afgelopen decennia zijn aan de kade van deze fabriek 50.255 schepen aangemeerd en zijn er in totaal ruim 201.020 vrachtwagens aan grondstoffen geleverd.

Om de productie op te hogen, kwamen in 1978 machine 3 en 4 erbij. Daarnaast gingen in 2002 machine 1 en 2 al met pensioen, want de andere persen konden hetzelfde resultaat behalen.

In 2008 werd er in 2-ploegen gedraaid en is de grootste steenpers van Europa, de Big Bertha geïnstalleerd. De Big Bertha is zeer indrukwekkend: in amper 12 seconden kan deze twee palletlagen met stenen produceren. Met name de kleurvaste betonstraatstenen met een toplaag van natuurlijk materiaal, genaamd GeoColor, zijn een begrip in de markt vanwege de kwaliteit en kleur. Sinds 1982 bewijst deze steen zich al in de openbare ruimte.

Reden van pensioen

MBI heeft vier productielocaties in Nederland. Op de locatie in Veghel, en tevens de oudste productielocatie, worden hoofdzakelijk betonnen straatstenen geproduceerd. Het is noodzaak binnen nu en 3 jaar volledig nieuwe productielijnen neer te zetten om te kunnen blijven voldoen aan de gestelde eisen op gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Met een team aan specialisten is onderzocht wat de meest optimale investering zou zijn. Dit is zowel gedaan vanuit het gezichtspunt van MBI, maar natuurlijk ook vanuit de klant en markt. Het resultaat hiervan is dit ingrijpende besluit.

LEES OOK
Geparkeerde vrachtwagen vliegt in brand in Veghel [+foto's]

Op maandag 6 maart is aangekondigd aan dat de productielocatie in Veghel per eind 2024 gaat sluiten. Dit is met gemengde gevoelens gepaard gegaan aangezien deze productielocatie de start was van MBI. Anderzijds verheugt het MBI om de investeringsplannen in gang te kunnen zetten voor de betonproductie locaties Aalst (bij Zaltbommel), Nieuw-Lekkerland en Kampen. Hiermee gaan deze vestigingen tot de modernste en duurzaamste in hun soort behoren en worden er ook de meest actuele producten geproduceerd passend bij het huidige tijdsbeeld.

Luchtfoto van locatie Kampen

Toegevoegde waarde strategie

Al sinds 2007 zet de strategie van MBI in op innovatieve producten met toegevoegde waarde. Als alleen het meest basale telt, is MBI minder zichtbaar. Maar wanneer esthetiek, duurzaamheid en menselijk welzijn belangrijk zijn, is MBI onmisbaar. Ook de duurzame ontwikkelingen naar machinaal te leggen bestrating vergt meer flexibiliteit.

Al deze aspecten komen naar voren in het toekomstig investeringsplan van MBI voor producten voor de openbare ruimte. MBI streeft naar een compleet assortiment producten voor het binnenstedelijk gebied met een klimaatadaptieve functionaliteit. Ook de doorontwikkeling van bestratingsmaterialen met een kleurechte toplaag gecombineerd met de laagst mogelijke MKI-waarde is een belangrijke reden voor deze verandering.

LEES OOK
Vrachtwagen van de weg en in de sloot langs A50 [+foto's]

Voor de tuin- en inframarkt is in november 2023 een geheel nieuwe tegelfabriek in Kampen gebouwd. Dit is een van de meest duurzame betonfabrieken van Europa geworden. Ook diverse nabewerkingen, zoals stralen, coaten en borstelen is hierbij mogelijk. De klimatisering wordt geheel gasloos en klimaatneutraal gedaan en de betontegels worden gemaakt met veel minder cement.

Voor de sterk groeiende markt van gevelstenen, met het succesvolle GeoStylistix concept als koploper, heeft MBI ook een investering gedaan waarbij gevelsteenstrips in eigen beheer worden vervaardigd. Maatvast, licht in gewicht, makkelijk verwerkbaar en duurzaam zijn de kernbegrippen.

Op de fabriek in Nieuw-Lekkerland is een grote investering afgerond in een vierde, moderne productielijn, welke specifiek is gebouwd voor een verdere verbreding van het unieke GeoCeramica® concept.

De keuze voor het grootste investeringsprogramma van MBI in haar geschiedenis gaat samen met de keuze om de oudste locatie Veghel met pensioen te laten gaan en de productiecapaciteit in andere vestigingen te vergroten en te moderniseren.

Nieuw hoofdkantoor

Het hoofdkantoor is slechts twee straten verhuisd naar Kennedylaan 16 in Veghel. Dit nieuwe kantoor is volledig co2 neutraal met een goed klimaatbeheersingssysteem. Sinds 15 juli jl. zijn alle staffuncties op deze locatie werkzaam.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×