Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChina verplaatst productie auto's naar Europa vanwege importheffingen

China verplaatst productie auto’s naar Europa vanwege importheffingen

BRUSSEL – Chinese fabrikanten van elektrische auto’s breiden hun productiefaciliteiten in Europa snel uit om de hoge importheffingen uit Brussel te ontlopen. Zowel in Spanje, Polen, België, Italië als Hongarije moeten Chinese auto’s van de band gaan rollen

De Europese Unie heeft begin deze maand importheffingen ingesteld op Chinese elektrische voertuigen die mogelijk kunnen oplopen tot maar liefst 48 procent. Chinese fabrikanten zijn daarom op zoek naar Europese partners. In Barcelona werkt het Chinese Chery samen met het Spaanse Ebro. Chery hoopt daar eind dit jaar de productie te starten en zoekt nog een tweede Europese locatie.

In Polen worden T03-auto’s van de Chinese fabrikant Leapmotor in elkaar gezet in een fabriek die eigendom is van Jeep en Fiat-producent Stellantis. BYD heeft plannen aangekondigd voor eigen fabrieken in Hongarije en Turkije. En Volvo Car, de Zweedse autofabrikant die eigendom is van het Chinese Geely, wil zijn nieuwe EX30-model in Gent bouwen.

LEES OOK
EU zet hoge importheffingen op Chinese stekkerauto's door

Zorgen bij Stellantis

Europa is een lucratieve afzetmarkt voor elektrische auto’s voor Chinese fabrikanten, hoewel ze er tot nu toe minder dan 10 procent van het marktaandeel hebben veroverd. Europese landen zien de producenten graag komen. De Italiaanse minister van Industrie Adolfo Urso reisde onlangs naar China voor gesprekken met de fabrikanten Anhui Jianghuai en Dongfeng.

Toch is Stellantis-topman Carlos Tavares, ondanks de samenwerking van zijn bedrijf met Leapmotor, niet helemaal gerust op de komst van de Chinese bedrijven. “Wij moeten klaar zijn voor de strijd”, zei hij donderdag.

Werkgelegenheid

Hoeveel banen de Chinese samenwerking gaat opleveren is bovendien de vraag. Veel van de Chinese auto’s worden grotendeels in China in elkaar gezet. In juni legde de Italiaanse mededingingsautoriteit het Italiaanse DR Automobiles een boete van 6 miljoen op omdat het bedrijf auto’s van Chinese fabrikanten, waaronder Chery, ten onrechte had bestempeld als auto’s van Italiaanse makelij. DR zei van plan te zijn in beroep te gaan en dat de voertuigen slechts voor 60 tot 70 procent in China in elkaar waren gezet.

LEES OOK
Bloomberg: China dwingt automakers meer Chinese chips te kopen

De importheffingen van de Europese Unie moeten een einde maken aan de oneerlijke concurrentie, omdat China zijn eigen fabrikanten subsidieert. De heffingen zijn nog wel voorlopig. Brussel en Beijing zijn nog in overleg over het verlagen van Chinese overheidssubsidies.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×