Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:13 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartSchiphol en KLM testen zelfrijdende pendeldienst voor vliegtuigcrew

Schiphol en KLM testen zelfrijdende pendeldienst voor vliegtuigcrew

SCHIPHOL – Op Schiphol is de tweede fase van de proef met de elektrische zelfrijdende bussen van start gegaan. Tijdens deze fase test de luchthaven samen met KLM Cityhopper en KLM Ground Services een vaste voorgeprogrammeerde route van en naar het platform. Crew van KLM Cityhopper die aankomt op Schiphol, kan gebruikmaken van de pendeldienst. Eerder dit jaar heeft Schiphol al een succesvolle eerste proef met deze zelfrijdende bussen van leverancier Ohmio gedaan.

Tijdens de eerste fase van de proef lag de focus op het testen van de technologie en het gebruikersgemak. Tijdens deze testfase is een nog complexere omgeving, het platform, de hoofdlocatie van de proef. Op en rond het platform gebeurt veel tegelijkertijd: van vliegtuigen die aankomen en vertrekken tot het afhandelingsproces en het vervoeren van crew van luchtvaartmaatschappijen.

Sensoren en camera’s

De bus haalt de komende weken een aantal keer per dag KLM Cityhopper-crew op van het A-platform. Hier staan KLM Cityhopper-vliegtuigen geparkeerd voordat ze vertrekken van of nadat ze zijn aangekomen op Schiphol. De zelfrijdende bus zet de vliegtuigcrewleden vervolgens af bij de terminal. Het voertuig is uitgerust met sensoren en speciale camera’s en maken gebruik van GPS-signalen om te lokaliseren. De bus heeft een 360 graden view doordat deze is uitgerust met LIDAR-technologie. Hiermee kan het voertuig op 30 meter afstand objecten detecteren en hierop anticiperen.

LEES OOK
Maiden flight Airbus A321neo van KLM geslaagd
Foto: Schiphol | KLM

“Het is geweldig om te zien dat we zo snel een vervolg hebben kunnen geven aan de proef met de zelfrijdende bussen. We zijn benieuwd naar de inzichten die we op deze locatie opdoen, vooral omdat punctualiteit en veiligheid op deze route cruciaal is. Daarnaast zijn we nieuwsgierig naar hoe vliegtuigcrewleden het zelfrijdende vervoer ervaren. Dit helpt om het vertrouwen in de technologie te vergroten en de potentiële integratie van andere zelfrijdende voertuigen in de toekomst te vergemakkelijken”, Jan Zekveld, Hoofd Innovatie bij Royal Schiphol Group.

“Ik ben erg enthousiast over deze proef en vind het mooi dat onze crew de innovatieve zelfrijdende bus mag testen. KLC heeft altijd vooropgelopen in het gebruik van de nieuwste technologieën en deze ontwikkeling sluit daarnaast naadloos aan bij het streven van KLM naar een emissievrije grondafhandeling in 2030”, Maarten Koopmans, Managing Director KLM Cityhopper.

Foto: Schiphol | KLM

Zero emissie grondoperatie

In 2050 wil Royal Schiphol Group de meest duurzame en hoogwaardige luchthavens ter wereld zijn. Het bouwen van een duurzamere en uitstootvrije grondoperatie draagt hieraan bij. Royal Schiphol Group voorziet dat in 2050 alle voertuigen zijn vervangen door een aaneengesloten vloot van autonome, uitstootvrije voertuigen en alle bijbehorende processen zijn geautomatiseerd. Ook in een autonome grondoperatie blijft een belangrijke rol voor de medewerker weggelegd. Het werk zal meer aansturend zijn en met afwisselende taken.

LEES OOK
Massaclaim van 3 miljard tegen Staat over Schiphol 'in aantocht'
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×