Clicky

zaterdag 7 september 2024 - 20:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsTientallen schapen doodgebeten in Ede, LTO wijst naar wolf

Tientallen schapen doodgebeten in Ede, LTO wijst naar wolf

EDE – In Ede zijn in de nacht van woensdag op donderdag 41 schapen gedood. Ook waren meerdere schapen zodanig gewond dat een dierenarts ze heeft laten inslapen, zo melden de gemeente Ede en landbouworganisatie LTO. Enkele andere dieren zijn door een dierenarts behandeld. De schapen liepen in heidegebied Noord-Ginkel voor natuurbeheer. Bijna de helft van de kudde van 88 dieren is gedood.

Voor voorzitter Wim Brouwer van de afdeling Gelderse Vallei van landbouworganisatie LTO staat vast dat de wolf achter de aanval zit, onder meer door de aard van de verwondingen van de dieren. Hij denkt dat het gaat om meerdere wolven, omdat er zoveel dieren tegelijkertijd zijn gedood. In de omgeving van Ede leven meerdere wolven. De afgelopen jaren zijn in Ede en omgeving al meermaals schapen gedood door wolven, volgens de organisatie BIJ12 die voor de provincies actief is.

De gemeente spreekt van een vermoedelijke wolvenaanval. BIJ12 heeft DNA-monsters afgenomen bij de schapen, waarmee kan worden aangetoond of het wolven waren en hoeveel.

LEES OOK
Hond speelde mogelijk rol bij incident met wolf in Austerlitz

De kudde werd volgens de gemeente beschermd door een raster dat door BIJ12 was geadviseerd om schapen te beschermen. Die hekken waren woensdag nog gecontroleerd en op dat moment op orde, meldt de gemeente donderdag. “De provincie is vandaag ter plaatse geweest en onderzoekt of het raster inderdaad aan de eisen voldeed en hoe het eventueel mogelijk is dat het niet geholpen heeft om de schapen te beschermen. De gemeente wacht de uitslag hiervan af.”

De schapenhouder is volgens Brouwer “zeer en zeer ontdaan”. “Het is een schapenhouder die vorig jaar zeer ernstig is getroffen door blauwtong. Als je met een bepaald gevoel met de dieren bezig bent geweest en nu zijn er 47 dood door een wolf, dan zakt de moed je in de schoenen.” Volgens hem loopt het “helemaal de spuigaten uit” met de wolf.

De Edese wethouder Jan Pieter van der Schans noemt het “vreselijk om te horen” dat er zoveel schapen gedood zijn. “Als gemeente hebben wij schapen nodig voor bosbeheer. Zij helpen ons bij natuuronderhoud en dragen bij aan natuurherstel. Wij hebben als gemeente al meerdere keren opgeroepen naar Rijk en provincie om actief beleid te voeren op het beheer van de wolf. Na vandaag zet ik daar nog een keer een dikke streep onder”, zegt hij in een verklaring.

LEES OOK
Veroordeling voor dodelijke aanrijding parkeerplaats Ede
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×