Clicky

zaterdag 7 september 2024 - 19:53 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBritten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

LONDEN – Twee activisten van Just Stop Oil zijn door een jury in Londen schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling voor het gooien van soep tegen het schilderij De Zonnebloemen (1888) van Vincent van Gogh. Dat deden ze in 2022 in het museum de National Gallery in de Britse hoofdstad.

Het schilderij met een waarde van meer dan 85 miljoen euro zat achter glas en raakte daardoor niet beschadigd. Maar de aanklagers gaven tijdens de rechtszaak aan dat de antieke lijst van het schilderij wel schade opliep. De lijst was “een kunstwerk op zichzelf”, stelden ze.

De twee Britse vrouwen van nu 22 jaar ontkenden de actie, die ook was gefilmd, weliswaar niet, maar spraken tegen dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan opzettelijke vernieling. Op 27 september krijgen ze hun straf te horen. Tot die tijd mogen ze geen musea bezoeken en lijm, verf of andere klevende substanties bij zich hebben in de openbare ruimte.

LEES OOK
Britse premier Starmer onder druk door toenemende stakingsdreiging

Vermeer

Het duo gooide de inhoud van twee blikken soep tegen de glasplaat voor het schilderij. Daarna lijmden ze zich met een hand vast aan de muur. Ze protesteerden tegen klimaatverandering en de gestegen kosten van levensonderhoud.

Klimaatactivisten hebben vaker actie gevoerd bij bekende schilderijen in musea. Waaronder bij een Van Gogh-schilderij in Rome en bij het Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het Haagse Mauritshuis.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×