LEUSDEN – Megawatt-mijlpaal voor MAN Truck & Bus en haar partners: voor het eerst heeft een elektrische vrachtwagen bij een publiek laadstation zijn batterijen opgeladen met meer dan 1.000 kilowatt en 1.500 ampère. Met deze recordbrekende snellaadsessie, onderdeel van het NEFTON-project, kon de 40 ton zware eTruck van MAN in 30 minuten een rijbereik van ongeveer 400 kilometer bijladen.
Het project, dat in 2021 is gestart en wordt gefinancierd door het Duitse federale ministerie van Economische Zaken en Klimaatbescherming, MAN Truck & Bus, de Technische Universiteit van München (TUM) en vijf andere partners uit de wetenschap en industrie, richt zich op het optimaliseren van het opladen van elektrische vrachtwagens onder verschillende omstandigheden.
De focus van het project ligt op het Megawatt Charging System (MCS) voor het ultrasnel opladen van elektrische vrachtwagens tijdens bijvoorbeeld een chauffeurspauze of het laden en lossen. Naast MAN Truck & Bus en het TUM omvat het onderzoeksconsortium ook het Deggendorf Institute of Technology, het Fraunhofer ISE, de Forschungsstelle für Energiewirtschaft e.V. (FfE), AVL Software and Functions GmbH en Prettl Electronics Automotive.
“Samen met onze projectpartners zijn we erin geslaagd om technologieën te ontwikkelen waarmee e-trucks binnen een zeer korte tijd en met een vermogen van meer dan 1.000 kW op kunnen laden. Het onderzoek richtte zich met name op de praktische aspecten, de kosten en het vermogen van het energienetwerk. De technologie om te kunnen megawatt laden is er inmiddels en nu moeten we de uitbreiding van de laadinfrastructuur bevorderen in nauwe samenwerking met de politiek en energiemaatschappijen”, zegt dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Onderzoek en Ontwikkeling bij MAN Truck & Bus.
Emissievrij én efficiënt transport
Met de ultrasnelle megawatt laadtechnologie zijn elektrische vrachtwagens een nog beter alternatief voor dieselvrachtwagens in alle gangbare toepassingen binnen het transport, inclusief transport over lange afstanden. De infrastructuur op de belangrijkste transportroutes om elektrisch transport daadwerkelijk effectief mogelijk te maken ontbreekt echter nog. De nieuwe megawatt laadtechnologie is in dit opzicht een enorme stap voorwaarts. MAN Truck & Bus heeft de bruikbaarheid van deze laadtechnologie al bewezen en speelt een sleutelrol in de standaardisatie ervan.
Nu het NEFTON-project deze mijlpaal heeft bereikt richten de partners zich ook op het verder vergroten van de laadcapaciteit naar 3.000 kW om zo met name langeafstandsvervoer nog beter te faciliteren. NEFTON richt zich ook op bidirectioneel laden waarbij de accu’s van vrachtwagens gaan dienen als opslagpunten van het elektriciteitsnet voor een efficiënter gebruik van de elektriciteitsvoorziening overdag.
MAN zet vol in op de uitbreiding van de laadinfrastructuur
Volgens schattingen van de sector zijn er in 2030 ongeveer 50.000 snellaadstations nodig, waaronder megawatt laadstations, om de mobiliteitstransitie voor vrachtwagens in Europa duurzaam te bevorderen. In hetzelfde jaar is naar verwachting de helft van alle nieuwe in Europa geregistreerde MAN-vrachtwagens volledig elektrisch. Om de transitie zo succesvol mogelijk te laten verlopen is MAN dan ook nauw betrokken bij laadinfrastructuurprojecten zoals NEFTON.
De onderneming is daarnaast begin juli ook een samenwerking aangegaan met energieleverancier E.ON om zo’n 400 laadpunten op te zetten op 170 locaties in heel Europa. MAN is als onderdeel van de TRATON Group ook samen met Daimler Trucks en AB Volvo betrokken bij de Milence joint venture, die minstens 1.700 oplaadpunten voor bedrijfsvoertuigen in Europa wil gaan realiseren.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!