Clicky

zaterdag 7 september 2024 - 20:16 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsBijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM – Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

Mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening konden van januari tot en met maart subsidie aanvragen uit het noodfonds. Meer dan 194.000 huishoudens hebben dit volgens het noodfonds gedaan. Het aantal aanvragen ligt veel hoger dan vorig jaar omdat de regeling dit jaar is versoepeld, waardoor meer mensen in aanmerking komen. Ook is meer geld beschikbaar. Huishoudens krijgen gemiddeld 97 euro per maand om te helpen bij het betalen van hun energierekening, aldus het noodfonds.

Na goedkeuring krijgen mensen zes maanden steun. Energieleveranciers verrekenen de subsidie in de energierekening. Hoeveel aanvragen zijn afgewezen is niet bekend.

Pekela

De meeste aanvragen kwamen volgens het noodfonds uit Rotterdam, bijna 13.000 huishoudens uit die stad wilden steun ontvangen. Afgezet tegen het aantal inwoners kwamen de meeste verzoeken uit de Groningse gemeente Pekela. Hier vroeg bijna 5,5 procent van de huishoudens subsidie aan.

LEES OOK
Sterkere krimp bedrijvigheid Nederlandse industrie

Om energiesubsidie te krijgen mag het bruto-inkomen van een huishouden maximaal 200 procent van het sociaal minimum zijn, met vakantiegeld erbij. Voor alleenstaanden komt dit neer op 3200 euro per maand en voor samenwonenden op 4480 euro. Verder moet minstens 10 procent van het inkomen opgaan aan de energierekening. Voor mensen met een inkomen onder het sociaal minimum ligt de grens lager.

Verduurzamen

Vorig jaar vroegen 83.000 huishoudens energiesteun aan. Ruim 50.000 huishoudens kregen die uitgekeerd, 43,7 miljoen euro in totaal. Dit keer is 84 miljoen euro beschikbaar. Het grootste deel komt van de overheid, energieleveranciers hebben er ook geld in gestopt.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is in 2022 opgericht nadat de energieprijzen flink waren gestegen door de inval van Rusland in Oekraïne. Sommige mensen kregen moeite om hun energierekening te betalen en lieten daarom bijvoorbeeld hun verwarming in de winter uit. Omdat de energiekosten nog steeds hoger zijn dan voor het begin van de oorlog, konden mensen dit jaar weer subsidie aanvragen. Het noodfonds verwacht dat gerichte steun de komende winters nodig blijft voor mensen met een laag inkomen die hun huis niet goed kunnen verduurzamen.

LEES OOK
Inflatie koelt af tot 2,7 procent in april
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×