Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:25 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsVerdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV – De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

De politie had een jongeman in het vizier die volgens buurtbewoners in de twee weken voor de moord bijna elke dag te vinden was voor het appartementsgebouw waar Farion woonde. Volgens Zelensky is de verdachte 18 jaar oud en gaat het onderzoek verder. Over de motieven van de dader is niets bekend.

Farion (60) was lid van de ultrarechtse partij Svoboda die zich keerde tegen Russisch sprekende Oekraïners en andere minderheden. Ze was parlementslid van 2012 tot 2014 in de aanloop naar de strijd die in 2014 losbarstte tussen de toen nieuwe Oekraïense regering in Kyiv en pro-Russische Oekraïners in vooral het oosten van het land.

LEES OOK
Kyiv zegt dat aanval Koersk vordert, Kremlin meldt stoppen opmars

Afgelopen jaar nog werd ze als professor aan een universiteit beschuldigd van haatzaaien naar aanleiding van uitspraken gericht tegen Russisch sprekenden. Ze werd toen enige tijd geschorst bij de universiteit.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×