Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:07 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOmgevingsdienst legt woningbouwproject Amsterdam stil vanwege lawaai

Omgevingsdienst legt woningbouwproject Amsterdam stil vanwege lawaai

AMSTERDAM – De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied legt een groot nieuwbouwproject in de Amsterdamse Bijlmer stil, omdat er bij de bouw veel te veel lawaai wordt gemaakt. Vanaf komende maandag mag er niet meer gewerkt worden. Volgens de omgevingsdienst is de herrie onacceptabel, omdat in de buurt veel woningen staan.

De bouwwerkzaamheden begonnen maandag. Een dag later kwamen de eerste signalen van overlast al binnen. Uit metingen van de omgevingsdienst blijkt dat de geluidsnormen fors overschreden worden. “Iets wat niet het geval zou zijn als het bouwbedrijf een andere, stillere heitechniek zou gebruiken”, stelt de omgevingsdienst. Bij de bouw wordt geheid met onder meer vibropalen. Dat zijn holle metalen buizen.

“Dat is niet de best beschikbare techniek. Voor die vibropalen hebben wij dan ook geen ontheffing verleend”, zegt directeur Mario Bakker van de omgevingsdienst. “We hebben herhaaldelijk aangegeven dat het heien met vibropalen niet de best beschikbare stille techniek zou zijn, omdat deze methode te veel lawaai maakt. Als de bouwer dan toch besluit zonder ontheffing met de bouw te beginnen, moeten we ingrijpen.”

LEES OOK
Cabaretier Fabian Franciscus na optreden mishandeld [+foto]

Het nieuwbouwproject Brasa Village bestaat uit 520 flexwoningen, verdeeld over dertien gebouwen. Die blijven vijftien jaar staan. Het is een project van de Amsterdamse woningbouwcorporaties Eigen Haard, Ymere en Rochdale. De bouw kan volgens de omgevingsdienst gewoon doorgaan zolang de ontwikkelaars bouwen “volgens de wetten en regels in dit land”.

Woningcorporatie Rochdale begrijpt dat het werk is stilgelegd. “Wij dachten een ontheffing te krijgen om te gaan heien en zijn daar maandag al mee begonnen, voordat we de ontheffing hadden ontvangen”, zegt een woordvoerder. “We zijn voor onze beurt begonnen omdat we er ten onrechte vanuit gingen dat het geluid zou meevallen. Er zijn andere palen gebruikt dan gedacht.”

Deze week mag van de omgevingsdienst nog wel geheid worden. Daarna willen de bouwers de palen in de grond schroeven, in plaats van heien. Als dat van de omgevingsdienst mag, willen de bouwers ook volgende week nog doorwerken. Daarna start de bouwvak van drie weken.

LEES OOK
Ajax benoemt Geelen tijdelijk als algemeen directeur

Mocht de omgevingsdienst geen toestemming geven voor het schroeven, dan begint de bouwvak volgende week al. “Als de omgevingsdienst het niet toestaat, dan stoppen we ermee”, zegt de Rochdale-woordvoerder. Hij rekent erop dat er dan in de bouwvakperiode een oplossing wordt gevonden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×