Clicky

zaterdag 7 september 2024 - 20:27 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSBedrijfsnieuwsVervaeke neemt één van de vijf prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck...

Vervaeke neemt één van de vijf prototypes van de Mercedes-Benz GenH2 Truck in gebruik

ZELLIK – Vandaag werd in het Daimler Truck Test and Development Center in Woerth am Rhein het startschot gegeven voor de eerste commerciële testritten met een gloednieuwe brandstofcelvrachtwagen. VERVAEKE investeerde voor dit pioniersproject in een nieuwe bulkoplegger en zal de nieuwe combinatie inzetten voor het vervoeren van PVC voor haar klant INEOS Inovyn.

Na verschillende testritten op de testbaan en op de openbare weg, zijn de Mercedes-Benz GenH2 Trucks klaar bevonden om ingezet te worden in de dagelijkse activiteit van 5 grote spelers. Aangezien elk van hen actief is in een andere sector, worden de waterstof trucks voor diverse toepassingen uitgetest. Het engineering team van Daimler Truck wenst aan de hand van deze praktijktests een beter inzicht te verkrijgen in de specifieke behoeften van de verschillende klanten en deze mee te nemen in de verdere ontwikkelingen naar serieproductie toe.

Frédéric Derumeaux, CEO van VERVAEKE: “Ik ben heel trots dat VERVAEKE deel mag uitmaken van deze testvloot. Vloeibare waterstof kan een uitstekende oplossing bieden op weg naar CO2-vrij langeafstandstransport, en kan als complementair beschouwd worden met andere technologieën zoals batterij-elektrische trucks. Als vooruitstrevende logistieke dienstverlener willen we mee de trend zetten naar een groenere manier van ondernemen, ook binnen zwaar vervoer. Niettemin is het belangrijk erop te wijzen dat investeringen in voertuigen op (vloeibare) waterstof enkel succesvol zullen zijn indien overheden voorzien in voldoende tankinfrastructuur. De gebruikskosten van deze infrastructuur dienen bovendien in lijn te liggen met de kosten van diezelfde infrastructuur voor conventionele voertuigen. Op dat vlak is er nog een hele weg af te leggen, net als voor de productie van voldoende (groene) waterstof.”

LEES OOK
Volvo ontwikkelt vrachtwagens met waterstofverbrandingsmotor

Daarnaast is het ook interessant om in deze oefening naar duurzamer vrachtvervoer de hele logistieke keten als één geheel te bekijken. De samenwerking die VERVAEKE en INEOS Inovyn voor dit specifieke project hebben opgezet, past perfect binnen deze visie.

Op vandaag kunnen de commerciële testritten voor het vervoer van PVC plaatsvinden in Duitsland, België en Nederland. VERVAEKE wordt zo de eerste Europese vervoerder die binnen de chemische industrie emissievrij transport verzorgt. Een recente wijziging in de wetgeving maakt het vanaf 1 januari 2025 mogelijk om nieuwe waterstoftrekkers ook ADR te laten keuren.

Deze evolutie zal VERVAEKE toelaten om ook andere producten met waterstof trucks te transporteren. Dankzij deze uitbreiding zullen meer en meer klanten, die duurzaamheid als één van de kernelementen van hun strategie beschouwen, de mogelijkheid krijgen om een overstap naar geavanceerde groene technologie te overwegen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×