Clicky

zaterdag 21 september 2024 - 02:50 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsLinks blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS – Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

De 37-jarige Castets is een onbekende voor het grote publiek. Het links blok prijst Castets voor onder andere het bestrijden van belasting- en andere financiële fraude. Ze heeft haar kandidatuur “in alle bescheidenheid en met grote overtuiging” geaccepteerd.

Onduidelijk is nog of het links blok een regering kan vormen. Het Nieuw Volksfront werd deze maand verrassend de grootste bij de verkiezingen, maar behaalde geen meerderheid en is ook verdeeld. Zo liep het radicaal-linkse La France Insoumise onlangs zelfs weg uit de onderhandelingen over de premierskandidaat. De partij steunt nu wel Castets.

Olympische Spelen

President Emmanuel Macron zei dinsdag dat hij geen nieuwe premier aanstelt voordat de Olympische Spelen ten einde zijn. Die beginnen vrijdag en duren tot en met 11 augustus. Macron weigerde in te gaan op de kandidaat van het linkse blok. Hij riep verder de partijen in het parlement op samen te werken om de komende weken tot een compromis te komen.

LEES OOK
Groot deel PVV-stemmers in november stemde dit keer niet

Ensemble, de politieke alliantie van Macron, eindigde bij de verkiezingen op de tweede plaats, gevolgd door het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen.

Huidig premier Gabriel Attal heeft na de verkiezingen zijn ontslag ingediend, maar hij blijft voorlopig aan als demissionaire premier.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Slachtoffer ongeval met lijnbus Bennebroek is 12-jarig meisje

BENNEBROEK - De fietser die woensdag in Bennebroek om het leven kwam door een aanrijding met een lijnbus is een meisje van 12 jaar...
×