AMSTERDAM – Modemerk Esprit is een faillissementsprocedure begonnen voor zijn Nederlandse tak. Volgens een verklaring van het moederbedrijf Esprit Holdings beschikt het onderdeel niet over voldoende middelen om de bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Of de rond de dertig Nederlandse winkels, veelal franchisezaken, open kunnen blijven, is niet duidelijk. De Nederlandse webshop van Esprit is nog in de lucht.
Esprit Holdings, met hoofdkantoor in Hongkong, zegt alleen dat de ingezette procedure bij de rechtbank in Amsterdam moet leiden tot liquidatie van het betreffende onderdeel, NLEB, en dat de huidige bedrijfsactiviteiten van NLEB worden stopgezet. Een woordvoerder van Esprit is niet bereikbaar voor commentaar.
Esprit is in tientallen landen actief. Het in 1968 opgerichte bedrijf ging in het verleden al eens failliet, maar maakte daarna een doorstart. De laatste tijd heeft het bedrijf het opnieuw moeilijk. Esprit vroeg buiten Nederland eerder dit jaar al voor onderdelen een vorm van uitstel van betalingen aan, om tijd te krijgen met schuldeisers tot een akkoord te komen. Eerder werden er onder meer in België ook al Esprit-winkels gesloten.
De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, liet het Hongkongse moederbedrijf in mei weten na het starten van een procedure in Duitsland. Daarbij verwees het bedrijf ook naar “extreme” kostenstijgingen door jaren van hoge inflatie en energieprijzen. Daarnaast zouden de loonkosten te hoog zijn door een “opgeblazen” personeelsbestand en waren er problemen in de logistiek.
Vakbond CNV is bezorgd omdat Esprit de zoveelste keten lijkt te worden die omvalt. CNV-bestuurder Erik Maas zegt dat de bond ervoor wil waken dat werknemers niet lang in onzekerheid blijven, maar snel duidelijkheid krijgen.
Retaildeskundige Paul Moers zegt dat het in Nederland de laatste tijd “loodzwaar” is voor de retail. “Ik kan me voorstellen dat als Esprit moet kiezen de Nederlandse markt minder interessant is.” Volgens Moers nemen de uitgaven aan wonen en eten in Nederland tegenwoordig een steeds groter deel van het budget in beslag.
Ook is tweedehands kleding in opkomst, constateert Moers. “Vroeger werd hierop neergekeken, maar dat is absoluut niet meer het geval.” Voor kledingwinkels betekent dit extra concurrentie. “Mensen zijn ook meer thuis gaan werken, waardoor ze minder chique kleding nodig hebben.” Moers denkt daarnaast dat Chinese webshops als Temu en Shein veel omzet van de traditionele winkels hebben weggesnoept.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!