Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:16 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term 'gratis'

ACM spreekt Meta aan op misleiding consumenten met term ‘gratis’

DEN HAAG – Europese consumententoezichthouders, waaronder de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM), spreken Meta aan op misleiding van consumenten bij de introductie van betaalde accounts. Volgens de waakhonden heeft het Amerikaanse techbedrijf consumenten onder druk gezet bij het bieden van de keuze tussen een betaalde en een zogenaamd ‘gratis’ versie van Facebook of Instagram.

Die gratis versie is niet helemaal gratis. Bij de keuze voor die versie geven consumenten Meta namelijk toestemming om hen op basis van hun gegevens gepersonaliseerde advertenties te tonen. Daarmee accepteren consumenten dus dat Meta geld verdient met het gebruik van hun gegevens.

De toezichthouders zien bij Meta verschillende praktijken die mogelijk in strijd zijn met de regels voor de bescherming van consumenten. De informatie over hoe Meta voorkeuren en gegevens van consumenten gebruikt voor de advertenties, is bijvoorbeeld ook lastig te vinden. Pas na veel doorklikken in de app of op de website kom je er iets over te weten.

LEES OOK
ACM verplicht bedrijven stroomcapaciteit af te staan om congestie

Gedwongen

Ook stellen de waakhonden vraagtekens bij het feit dat consumenten gedwongen worden te kiezen voor een bepaalde abonnementsvorm en geen toegang krijgen tot hun account totdat zij een keuze hebben gemaakt. Dit terwijl platforms als Facebook en Instagram volgens de ACM en de andere organisaties tegenwoordig belangrijk zijn voor het sociale leven van veel mensen.

Meta krijgt nog tot 1 september de tijd om te reageren op een brief die de toezichthouders samen met de Europese Commissie hebben opgesteld. Daarna volgt mogelijk handhavend optreden, zoals een boete, als Meta niet ingrijpt en de nodige stappen onderneemt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×