Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:17 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsInternationaal Gerechtshof: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

Internationaal Gerechtshof: Israëlisch nederzettingenbeleid in strijd met recht

DEN HAAG- Het Israëlische nederzettingenbeleid is volgens het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in strijd met het internationaal recht. De hoogste rechtbank van de Verenigde Naties heeft in een zitting over verschillende aspecten van het beleid kritiek geuit. De manier waarop een deel van de bezettingen plaatsvindt, komt neer op annexatie. De Palestijnse bevolking wordt bovendien zelfbeschikking ontzegd en gediscrimineerd. Israël moet zich volgens het ICJ zo snel mogelijk uit de bezette gebieden terugtrekken en benadeelden compenseren.

Israël moet volgens het ICJ illegaal bezet land en allerlei bezittingen teruggeven. Iedereen die door de bezetting is verjaagd, moet de kans krijgen om terug te keren, vindt het hof. Als dat niet mogelijk is, moeten mensen gecompenseerd worden. Het hof vindt dat die rechten decennia teruggaan, namelijk tot 1967. Het hof vindt ook dat landen onderscheid moeten maken tussen Israël en de bezette gebieden en dat landen en internationale organisaties niet moeten meewerken aan het Israëlische beleid.

LEES OOK
Reisadvies voor heel Israël op rood, veiligheidssituatie onzeker

Als landen gebieden bezetten, zijn ze gebonden aan allerlei regels. Zo mag een bezetting niet permanent worden, omdat dan sprake is van annexatie. Volgens het hof laat het Israëlische beleid zien dat het de bedoeling is om er langere tijd te blijven. Zo worden Palestijnen uit gebieden in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever verjaagd en krijgen ze niet meer de kans om terug te komen. Ook worden natuurlijke hulpbronnen geëxploiteerd en wordt door Israël allerlei infrastructuur aangelegd.

Het advies dat het ICJ vrijdagmiddag uitspreekt, is niet bindend. Het hof zegt dat het nu aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en de VN-Veiligheidsraad is om iets met dit advies te doen. De Algemene Vergadering had om het advies gevraagd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×