Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:11 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsJournalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

Journalist Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar voor spionage

MOSKOU – Een Russische rechtbank heeft de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf. Volgens Russische media is hij schuldig bevonden aan spionage. De zaak is behandeld achter gesloten deuren. Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen dat hij een spion is.

Volgens de Russische autoriteiten heeft de journalist informatie verzameld over een bedrijf dat tanks bouwt voor de oorlog in Oekraïne. Hij werd eind maart 2023 opgepakt in een restaurant in Jekaterinenburg en zit sindsdien vast.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beweerde woensdag dat het bewijs “onweerlegbaar” was, al is de inhoud van dat bewijs nooit openbaar gemaakt.

‘Bandiet’

The Wall Street Journal heeft de zaak omschreven als een “schandalig nepproces”. “Evan deed zijn werk als journalist en journalistiek is geen misdaad”, aldus de krant.

Het is voor het eerst sinds de Koude Oorlog dat een Amerikaanse journalist werd opgepakt op verdenking van spionage. Dit soort zaken wordt in Rusland vaak snel afgerond en vrijspraak is zeldzaam. De straf viel lager uit dan de eis van achttien jaar.

LEES OOK
Oekraïens parlement keurt wet goed om meer soldaten op te roepen

De Russische president Vladimir Poetin heeft in februari in een interview met Tucker Carlson gesuggereerd dat Gershkovich uitgeruild zou kunnen worden voor Vadim Krasikov. Hij werd in Duitsland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een Tsjetsjeens-Georgische dissident in 2019 in Berlijn. Poetin sprak over iemand die “uit patriottistische sentimenten een bandiet heeft uitgeschakeld in een van de Europese hoofdsteden”.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×