Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:04 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsGeen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK – Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof “is hier in het kabinet geen discussie over geweest”.

“Deze lijn is eigenlijk al de hele week de lijn van Nederland”, zegt Schoof in de marge van de top van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) in het Engelse Woodstock. Volgens Schoof maakt het kabinet een pragmatische keuze en kijkt het “per bijeenkomst” naar de EU-agenda. Daarbij wordt “het belang voor Nederland” afgewogen.

Schoof vindt het geen probleem dat er binnen de Nederlandse regering en in het parlement verschillende ideeën zijn over hoe te reageren op Hongarije. “Het is aan het parlement om zijn eigen standpunt te kiezen en aan het kabinet om ons standpunt te kiezen. De regering regeert, het parlement controleert.”

LEES OOK
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

Vredesmissie Orbán

Op de EPG heeft voorzitter van de EU-regeringsleiders Charles Michel gezegd dat hij ernstig tegenstander is van een boycot van Hongarije. Voor Michel is dit een principiële beslissing. Volgens hem worden de relaties in Europa er slechter van als de EU de provocaties van Orbán gaat beantwoorden met eigen provocaties zoals een boycot.

De Europese Commissie stuurt geen commissarissen naar informele bijeenkomsten in Hongarije. Het dagelijkse bestuur van de EU is ontstemd over de zelfverklaarde vredesmissie van Orbán naar Rusland en China. Hongarije is tot eind dit jaar roulerend voorzitter van de EU. Orbán verklaarde dat het een eigen initiatief was, los van de EU. Maar hij zette wel het EU-voorzitterslogo bij berichtgeving over de reis.

Agema met verlof

Het ministerie van Justitie laat weten dat tijdens de informele raad “de eerste uitgangspunten” voor de Justitieagenda van de komende jaren worden gezet. “Daarin is het voor Nederland van groot belang dat een sterke rechtsstaat en beschermen van grondrechten daarin stevig worden verankerd.” Van Weel wil die boodschap daar “duidelijk uitdragen”. Hij spreekt ook met vertegenwoordigers van Hongaarse ngo’s en wetenschappers die in Hongarije strijden voor een sterke rechtsstaat.

LEES OOK
Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

Volgende week is er ook een informeel overleg van ministers van gezondheid in Hongarije. Een woordvoerder van minister Fleur Agema (Volksgezondheid) laat weten dat de bewindsvrouw niet gaat omdat zij dan verlof heeft.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×