Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:23 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsAantal besmettingen blauwtong loopt snel op

Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG – Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

Vooral in Overijssel, de Achterhoek, het oosten van Noord-Brabant en het noorden van Limburg zijn veel dieren positief getest op het virus. Bij 217 veehouderijen is blauwtong daadwerkelijk vastgesteld. Bij 101 andere boerderijen vertonen de dieren alle symptomen die bij besmetting horen, maar is het niet verder onderzocht in een laboratorium.

Het blauwtongvirus dook in september vorig jaar op in Nederland, voor het eerst sinds 2009. Daarna verspreidde het virus zich snel. Ruim een week na het eerste geval meldde de overheid dat er zo veel besmettingen waren dat maatregelen geen zin meer hadden. Begin oktober waren meer dan duizend veehouderijen getroffen en in november stond de teller op meer dan vijfduizend getroffen bedrijven.

LEES OOK
Tientallen schapen doodgebeten in Ede, LTO wijst naar wolf

Sterfgevaar

Na de winter werd het even rustig, maar vorige maand keerde het virus terug. Het is niet duidelijk of de vaccins misschien niet goed gewerkt hebben, of uitgewerkt zijn.

Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen. Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×