Clicky

zondag 8 september 2024 - 03:42 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsChina onderzoekt Vion in Boxtel om vermeend dumpen varkensvlees

China onderzoekt Vion in Boxtel om vermeend dumpen varkensvlees

BEIJING/BOXTEL – China onderzoekt de manier waarop vleesverwerker Vion uit Boxtel zijn varkensvleesproducten op de markt brengt in het land. Ook twee andere bedrijven uit de Europese Unie staan centraal in dat onderzoek. Beijing verdenkt de ondernemingen van dumping, het tegen een kunstmatig lage prijs verkopen van producten op de Chinese markt.

Dat heeft het Chinese ministerie van Handel donderdag bekendgemaakt. Vion is de grootste vleesproducent van Nederland en staat in de top drie grootste EU-varkensvleesverwerkers die exporteren naar China. De andere bedrijven die Beijing onderzoekt zijn het Deense Danish Crown en het Spaanse Litera Meat.

Vion was nog niet direct bereikbaar voor commentaar. Danish Crown stelt “volledig toegewijd en transparant” mee te werken aan het onderzoek.

Formele oproep

De bedrijven moeten vragenlijsten invullen, meldt het ministerie. China heeft ook 24 binnenlandse varkensvleesproducenten bij het onderzoek betrokken. De overheid wil van deze bedrijven weten in hoeverre de mogelijke dumping ze schade toebrengt.

LEES OOK
Duitse minister: handelsoorlog China dreigt door EU-heffingen

Het Chinese ministerie van Handel meldde vorige maand al een onderzoek te starten. Die aankondiging kwam kort nadat de Europese Commissie had gemeld fors hogere importheffingen op Chinese elektrische auto’s in te voeren. Volgens Beijing volgde het onderzoek echter op een formele oproep van de China Animal Husbandry Group (CAHG), een staatsbedrijf dat namens de Chinese varkensindustrie spreekt. Volgens de CAHG is de hoeveelheid varkensvlees uit de EU dat op de Chinese markt belandt voldoende om van dumping te spreken.

Daling

De export van varkensvlees uit EU-landen richting China is de laatste jaren wel gedaald, stelde de Rabobank eerder. De bank verwacht bovendien dat die daling doorzet. Zo ging in 2020 nog 55 procent van de totale EU-varkensvleesuitvoer richting dat land, vorig jaar was dat nog 30 procent.

Chinese handelsbeperkingen, zoals hogere importtarieven, hebben volgens de Rabobank echter wel degelijk een ongunstig effect op de Europese varkensvleesmarkt. China is namelijk nog steeds de grootste afzetmarkt voor de EU als het op varkensvlees aankomt. Afgelopen jaar was de totale import van varkensvlees ruim 1,7 miljard euro waard. Spanje, Denemarken, Frankrijk en Nederland waren verantwoordelijk voor het grootste deel daarvan.

LEES OOK
FT: inval bij Rotterdamse douanescannermaker Nuctech vanwege staatssteun China
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×