Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:38 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartHart voor Den Haag: "Rotterdam The Hague Airport sluiten? Alleen het idee...

Hart voor Den Haag: “Rotterdam The Hague Airport sluiten? Alleen het idee al is knettergek!”

Richard de Mos: "Sluiting is slecht voor de Haagse economie, positie als internationale congresstad juist versterken"

DEN HAAG – Hart voor Den Haag reageert met verontwaardiging op de recente berichtgeving over de mogelijke sluiting van Rotterdam The Hague Airport. Deze ontwikkeling is volgens de grootste partij in de Hofstad een ernstige bedreiging voor de economische groei van de regio Haaglanden.

De provincie Zuid-Holland onderzoekt momenteel de mogelijkheden om Rotterdam The Hague Airport te sluiten en het gebied om te vormen tot een woonwijk of bedrijventerrein.

“Het sluiten van Rotterdam The Hague Airport zou pure kapitaalvernietiging zijn. Alleen het idee al is knettergek!”, zegt raadslid Richard de Mos van Hart voor Den Haag. “Deze luchthaven is essentieel voor de internationale bereikbaarheid van onze regio. Het verlies hiervan zou een enorme klap betekenen voor de zakelijke markt en het toerisme in Den Haag en de regio Haaglanden.”

Commerciële vluchten

Hart voor Den Haag heeft zich in het verleden juist altijd ingezet voor behoud van de luchthaven en groei van het aantal commerciële vluchten. “Deze groei van 24% kon worden gerealiseerd door de helikopterbewegingen, waaronder trauma- en politiehelikopters, los te koppelen van het overige vliegverkeer. Hierdoor zouden er meer slots beschikbaar komen voor commerciële vluchten zonder de fysieke infrastructuur van de luchthaven uit te breiden,” aldus Hart voor Den Haag economiewoordvoerder Ralf Sluijs.

LEES OOK
Haagse politicus De Mos veroordeeld tot voorwaardelijke geldboete

Congresstad

“Het is van groot belang dat we niet alleen de huidige capaciteit behouden, maar ook uitbreiden om onze positie als internationale congresstad te versterken”, zeggen De Mos en Sluijs die benadrukken dat de strategische ligging ook medisch gezien van levensbelang is.

Arts Alexander Veen, werkzaam bij het Mobiel Medisch Team (MMT), dat dag en nacht klaarstaat om levensreddende zorg te bieden, vertelde er eerder dit jaar het volgende over: “De luchthaven bevindt zich centraal tussen de twee grote steden Rotterdam en Den Haag. Deze locatie stelt het team in staat om snel te reageren op noodsituaties in de regio, zo ook bij slecht weer of in het donker.”

Naam behouden

In februari 2023 diende Hart voor Den Haag een motie in om de naam ‘The Hague’ in de luchthavennaam te behouden, wat de internationale uitstraling van de stad versterkt. De partij blijft zich verzetten tegen initiatieven die de economische functie van de luchthaven ondermijnen. Recent stelde Hart voor Den Haag al schriftelijke vragen aan de Haagse gemeenteraad over het onderzoek naar sluiting van de luchthaven, waarbij de partij opriep tot dringende actie om deze economische motor te beschermen.

LEES OOK
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Economische noodzaak

“De economische voordelen van de luchthaven zijn onmiskenbaar. We moeten alles in het werk stellen om deze infrastructuur te behouden en te verbeteren. Dit is niet alleen een kwestie van regionale trots, maar ook van economische noodzaak”, benadrukken De Mos en Sluijs die een debat hebben aangevraagd in de gemeenteraad.

“We roepen de provincie Zuid-Holland op om het onderzoek naar de sluiting te stoppen en in plaats daarvan te focussen op de verdere ontwikkeling van de luchthaven.”

Hart voor Zuid-Holland

De Mos krijgt bijval van Statenlid Toine Beukering. “Rotterdam The Hague Airport mag niet worden gesloten. Dat zeg ik niet, maar dat zegt ruim driekwart van de mensen die de stemhulp van Omroep West en Rijnmond heeft ingevuld in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van november vorig jaar. 77 procent van de mensen die Kieskompas, de stemhulp van Omroep West, had ingevuld wil dat de luchthaven openblijft.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×