Clicky

maandag 16 september 2024 - 21:15 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOud-kandidaat-premier Plasterk niet vervolgd om medisch bedrijf

Oud-kandidaat-premier Plasterk niet vervolgd om medisch bedrijf

AMSTERDAM – Ronald Plasterk, die eerder dit jaar in beeld was om premier te worden van het huidige kabinet, wordt niet vervolgd voor mogelijk gesjoemel bij een medisch bedrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Advocaat Henri Sarolea had aangifte tegen Plasterk gedaan, omdat die de wet zou hebben overtreden.

Plasterk zou zijn toenmalige farmaceutische bedrijf in 2022 ten onrechte hebben opgevoerd als ‘micro-onderneming’. Zo’n bedrijf mag niet meer dan 3,5 ton op de balans hebben staan, maar het bedrijf van Plasterk was toen al naar eigen opgave 4 miljoen euro waard, zegt Sarolea. Ook was hij te laat met het indienen van jaarverslagen en voerde hij bestuursleden op die nog niet waren aangetreden. Plasterk verkocht het bedrijf in 2022 aan farmaceut CureVac voor 32 miljoen euro.

Volgens het Openbaar Ministerie is er “geen overtuigend bewijs dat er daadwerkelijk onjuiste inhoudelijke informatie verstrekt is”, omdat het de vraag is “of er sprake is geweest van opzet bij deze ogenschijnlijke vormfouten”.

LEES OOK
PostNL: onze onderaannemers runnen hun bedrijf wel zelfstandig

Plasterk gaat nog niet helemaal vrijuit. Het OM stuurt de aangifte namelijk door naar de Belastingdienst. Sommige jaarrekeningen zijn inderdaad te laat ingediend. De fiscus kan daarvoor een boete opleggen of alsnog een rechtszaak beginnen. Aangever Sarolea toont zich tevreden met die stap van justitie. “Ik heb een zeer uitvoerige brief van het OM gehad, waarin helder uiteengezet wordt dat men nader onderzoek nodig acht. Het is geen onzinklacht geweest, zoveel staat vast. De kwestie is dan ook nog niet definitief afgesloten.”

De aangifte van Sarolea tegen Plasterk staat los van andere klachten over de oud-politicus. Zo zou hij patenten van anderen hebben geclaimd en daar miljoenen mee hebben verdiend. Voor zover bekend loopt daar nog een onderzoek naar.

Plasterk zei aan de telefoon verder geen commentaar te willen geven op de kwestie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Boeing komt met reeks kostenbesparingen vanwege fabrieksstaking

SEATTLE - Boeing voert een reeks kostenbesparingen door omdat zo'n 33.000 medewerkers in fabrieken van de vliegtuigbouwer rond Seattle en Portland sinds vrijdag het...
×