Clicky

zondag 8 september 2024 - 03:41 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOrbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST – Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

Orbán bezocht Trump tijdens een omstreden ‘vredesronde’ langs onder meer Kyiv, Moskou en Beijing. Hij deed daarvan verslag aan voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie. Dat verslag is in handen van internationale media.

De Hongaarse premier dringt al langer aan op vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland, tot ongenoegen van de andere EU-landen. Die vrezen dat de Russische annexatie van grote delen van Oekraïne een voldongen feit wordt als er nu vredesoverleg wordt gestart. Oekraïne zelf is voorlopig ook nog zover niet, en zijn bondgenoten hameren erop dat het aan Kyiv zelf is.

‘Vredesbemiddelaar’

Trump zal “kort na zijn verkiezingsoverwinning – hij wacht niet tot zijn beëdiging – klaarstaan om meteen als vredesbemiddelaar op te treden”, schrijft Orbán volgens onder meer de Financial Times en Reuters. Vooruitlopend daarop zou de EU het rechtstreekse overleg met Rusland, dat sinds de invasie van Oekraïne stilligt, moeten hervatten. Met China zou het Westen moeten bespreken hoe een vredesconferentie tussen Rusland en Oekraïne eruit zou moeten zien. Oekraïne liet maandag voor het eerst weten dat Rusland welkom zou zijn bij de vredestop die Kyiv zelf voor ogen heeft.

LEES OOK
Kabinet kreeg geen informatie van Tsjechen over omkoping politici

Maar eerst wordt de strijd nog heviger, maakte Orbán op uit gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin en diens Chinese collega Xi Jinping. Hij verwacht dat de oorlog “radicaal zal escaleren in de nabije toekomst”, schrijft hij.

Trump denkt erover Oekraïne tot vredesonderhandelingen aan te zetten door te dreigen dat de Amerikaanse militaire hulp anders stopt, lieten adviseurs van de Republikeinse presidentskandidaat eerder weten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×