Clicky

vrijdag 13 december 2024 - 15:08 uur
BAS World

HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsStichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

Stichting Donorkind blijft meldingen krijgen na Netflixdocu

DEN HAAG – Stichting Donorkind krijgt dagelijks twee of drie meldingen van ouders die zich zorgen maken na het zien van de documentaire ‘The man with 1000 kids” bevestigt voorzitter Ties van der Meer na berichtgeving van RTL Nieuws. In de film wordt de Nederlandse ‘massadonor’ Jonathan in beeld gebracht.

Hij heeft sperma gedoneerd waarmee zeker honderden kinderen zijn verwekt, maar het exacte aantal is onduidelijk. De eerste dagen na de lancering van de documentaire eerder deze maand meldden zich al zo’n twintig mensen bij Stichting Donorkind, maar het aantal meldingen “stijgt gestaag”, aldus Van der Meer.

Ouders vragen zich af of Jonathan of een andere massadonor uit de film de donor van hun kind is. “Of ze komen er nu achter: die internetdonor, blijkt een massadonor.” De stichting kan ouders adviseren over wat te doen bij twijfel. “Om iets uit te sluiten, kun je een DNA-test doen.” Ook start de stichting in september met praatgroepen speciaal voor ouders die kinderen hebben van een massadonor.

Gevaarlijk

Vorig jaar stond Jonathan voor de rechter, die oordeelde dat hij moest stoppen met het verstrekken van zijn sperma. De zaak was aangespannen door Stichting Donorkind. De massadonatie is gevaarlijk voor de gezondheid van de kinderen en slecht voor hun welzijn, zegt de stichting. Zo kunnen donorkinderen later in hun leven zonder dat ze het weten een kind krijgen met iemand die genetisch hun halfbroer- of zus is, wat ook weer schadelijk kan zijn voor hun nageslacht.

Volgens de rechtbank had Jonathan gelogen over zijn spermadonaties. Hij zei tegen mensen die gebruik wilden maken van zijn donatie dat hij maximaal 25 donorkinderen had, het maximumaantal dat individuele klinieken hanteren voor spermadonoren.

Ties van der Meer laat weten dat ouders de stichting ook benaderen, omdat ze andere donoren herkennen in de documentaire, zoals een donor genaamd Leon.

ViaANP
MEER NIEUWS
×