Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:15 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSFinancieelNederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER – De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

De uitvoer van planten daalde daarentegen in de eerste jaarhelft met 1 procent naar 1,6 miljard euro, ondanks een groei van 2 procent in het eerste kwartaal. De natte weersomstandigheden drukten volgens VGB de vraag naar planten. Ook het aanbod van bloemen uit Afrika en zomerbloemen uit Nederland had volgens de vereniging te lijden onder het natte weer.

In totaal groeide de bloemen- en plantenexport in de eerste zes maanden van 2024 met 2,5 procent naar 4,1 miljard euro. Volgens Mesken is dat goed nieuws voor de sector, aangezien de exportwaarde van bloemen en planten tot vorig jaar zeven kwartalen op rij een krimp liet zien.

LEES OOK
Landbouwexport bijna 124 miljard euro in 2023

De groeiverschillen tussen bloemen en planten, vakhandel en het retailsegment zijn volgens Mesken wel groot. Zo is de exportomzet naar supermarkten met 9 procent toegenomen. Dat is volgens Mesken sinds de coronatijd niet eerder in deze mate voorgekomen.

De VGB hoopt daarnaast dat met de nieuwe Britse Labourregering afspraken gemaakt kunnen worden zodat de export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk weer kan normaliseren. Sinds de Brexit kent de sector een hoop problemen met de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland is het volgens de vereniging belangrijk dat het btw-tarief op bloemen en planten laag blijft. Ook wijst Mesken op het belang van arbeidsmigranten en de huisvesting voor hen voor de sector. “Al met al brengt het onzekere tijden met zich mee en daar moeten we mee dealen”, aldus Mesken.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×