Clicky

vrijdag 23 augustus 2024 - 02:47 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsPremier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG/WASHINGTON – De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

De Europese Commissie gaat wel over tot een dergelijke boycot van vergaderingen van Hongarije in Boedapest. De commissie heeft besloten om voorlopig alleen ambtenaren te sturen naar de vergaderingen in plaats van Eurocommissarissen. Het commissiebesluit komt voort uit frustratie over het gebrek aan overleg van tijdelijk EU-voorzitter Hongarije over recente diplomatieke reizen van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China.

Maar Nederland wil zo ver niet gaan. “Orbán heeft duidelijk gemaakt dat hij niet namens de Europese Unie sprak”, zei Schoof in Luxemburg over Orbáns reizen. “Bilateraal kan elk land doen wat het wil.” Of Nederland EU-vergaderingen gaat overslaan, beoordeelt Nederland “samen met andere EU-lidstaten” en “van geval tot geval”, aldus Schoof.

Schoof heeft in Luxemburg premier Luc Frieden bezocht en met hem overlegd over een eventuele Benelux-koers bij allerlei politieke kwesties. Frieden was na afloop stelliger: hij is tegen een boycot van Hongaarse vergaderingen. “In een democratie praten mensen met elkaar”, zei Frieden. Hij denkt ook “dat ons standpunt beter overkomt als we wel naar Hongarije gaan en duidelijk met de Hongaren praten over onze waarden”.

LEES OOK
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

Buitenlandminister Caspar Veldkamp beriep zich afgelopen week op de NAVO-top in Washington op precies dat verschil in opvattingen over de beste omgang met Hongarije. “Er zijn ook collega’s die zeggen: je moet juist” naar zulke door Hongarije belegde vergaderingen, zei hij toen over een aangekondigde boycot door een flink aantal Noord-Europese landen. Daarover wilde Veldkamp eerst verder praten met de andere EU-lidstaten. Hij verwachtte dat dat overleg deze week zou plaatsvinden.

Dat Nederland anders dan veel andere lidstaten nog geen beslissing neemt, komt niet doordat bijvoorbeeld de PVV en de VVD heel verschillend over Hongarije denken, verzekerde Veldkamp. “Ik heb nog niets gemerkt van verdeeldheid in het kabinet.”

PVV-leider Geert Wilders en Orbán zijn al jaren innige bondgenoten. Het overgrote deel van de Tweede Kamer is juist heel scherp over de Hongaarse premier.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A2

Snelweg A2 opnieuw dicht, ‘mijd wegen rond Utrecht en Nieuwegein’

NIEUWEGEIN - De snelweg A2 van Utrecht in de richting van Den Bosch is sinds donderdagavond 21.00 uur opnieuw dicht door werkzaamheden. Rijkswaterstaat vervangt...
×