Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:12 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOpnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

Opnieuw relatie tussen tbs’er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE – Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een “niet-professionele relatie” met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

Al twee keer eerder dit jaar werden ongewenste relaties tussen medewerkers en patiënten geconstateerd. In juni werd geconcludeerd dat de band tussen een therapeut en patiënt “verder ging dan een professionele behandel- en werkrelatie”, waarop de therapeut op staande voet werd ontslagen. In april werd een relatie tussen een andere therapeut en tbs’er bewezen, ook daar volgde ontslag van de medewerker.

Het laatste voorval gaat om een relatie van een medewerker die als zzp’er bij de DJI werkte en een patiënt van het forensisch psychiatrisch centrum. Na een melding is onderzoek gedaan en het vermoeden van de relatie bevestigd, het is niet duidelijk wat voor relatie dit was. De werknemer is op 16 juni ontslagen, aldus de DJI.

LEES OOK
Int. Transportbedrijf van Klooster BV neemt Transportbedrijf N. Oud en Zonen BV over.

Meer voorvallen

De lijst van voorvallen in de Oostvaarderskliniek is langer. Op 1 mei en 21 juni overleden twee tbs’ers aan een niet-natuurlijke dood, vermoedelijke door middelengebruik. Een derde patiënt belandde daardoor in het ziekenhuis. Destijds demissionair minister Rechtsbescherming Franc Weerwind zei de kliniek mogelijk onder verscherpt toezicht te plaatsen.

In september 2022 stelde Weerwind de kliniek al onder curatele na de schorsing van vier medewerkers in verband met signalen van integriteitsschendingen. Daarvoor werd al een medewerker ontslagen die een patiënte had gedwongen tot seksuele handelingen. Verder werd een leidinggevende op non-actief gesteld na meldingen van grensoverschrijdend gedrag richting collega’s. Ook bleken in december 2022 twee patiënten stukken in te kunnen zien in het interne rapportagesysteem.

Toenmalige algemeen directeur Hendrik Jan van der Lugt legde zijn functie in september 2022 neer, in juni 2023 werd Elles Tillema-van Loo aangesteld als zijn opvolger. Ook het managementteam werd vervangen. Onderzoek naar de kliniek in Almere wees uit dat (oud)medewerkers de zorg voor patiënten gepaard vonden gaan met “een bepaalde kwetsbaarheid”, die onder meer betrekking had op de professionele werk- en behandelrelatie. De instelling zei begin dit jaar te werken aan een veiliger werk- en leefklimaat.

LEES OOK
Koning opent nieuwe locatie Aalberts in Almere
ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×