Clicky

zondag 8 september 2024 - 02:16 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsFriese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN – De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat “kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen” voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

Carver zei in mei al problemen te hebben en ging over op een reorganisatie, waarbij banen verloren gingen. Het bedrijf moest vorig jaar onder andere hoge kosten maken voor reparaties die onder de garantie vielen. Die slokten ook veel tijd op van het personeel.

Mede daardoor leed het bedrijf een nettoverlies van bijna 2,9 miljoen euro. Ook was de schuldenlast hoog. De totale berg aan schulden was ruim 2 miljoen euro hoger dan de waarde van alle bezittingen, blijkt uit de jaarcijfers die Carver publiceerde op de site van beursplatform NPEX.

Moeilijke beslissing

LEES OOK
Ovvio BV uit Roosendaal failliet verklaard

De financiële situatie bij Carver kwam vorig jaar extra onder druk te staan toen een mogelijke koper van het bedrijf zich terugtrok. Samen met die verkoop zou de maker van elektrische voertuigen ook een nieuwe kapitaalinjectie krijgen, maar die bleef uit. In 2023 traden ook oprichters Anton Rosier en Chris van den Brink terug uit het bestuur om plaats te maken voor bestuursleden die de crisis moesten bezweren.

“Wij betreuren ten zeerste dat het zover is gekomen”, schrijft het bestuur van Carver over de faillissementsaanvraag. “Het is voor ons een uiterst moeilijke beslissing geweest, vooral omdat we ons ten volle hebben ingezet om de hoge verwachtingen van onze klanten te blijven waarmaken en wij een rotsvast vertrouwen hebben in het concept Carver. Helaas hebben de externe factoren ons in deze positie gebracht.”

Doorstart

Bij Carver waren vorig jaar 23 werknemers in dienst, staat in de jaarrekening. Het in 1994 opgerichte bedrijf ging in 2009 ook al failliet, maar maakte daarna een doorstart.

LEES OOK
Gerrit Maseland Handelsonderneming B.V., Maseland Transport, failliet

De kanteltechniek, waarbij de driewieler schuiner in de bocht hangt naarmate je sneller gaat, trok ook de aandacht van internationale media. Het destijds populaire autoprogramma Top Gear was in 2003 enthousiast over de Carver One en noemde het “de gadget der gadgets”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×