Clicky

zondag 8 september 2024 - 03:36 uur
Transport GmbH
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsOrbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken

Orbán ontmoet Trump om vrede in Oekraïne te bespreken [+video]

PALM BEACH – Viktor Orbán, die met zijn land onlangs voor een half jaar het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie op zich heeft genomen, had donderdag een ontmoeting met Donald Trump. De Hongaarse premier en de Amerikaanse presidentskandidaat bespraken de “mogelijkheden voor vrede” in Oekraïne, laat Orbán weten via X.

Geestesgenoten Trump en Orbán ontmoetten elkaar op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida. Orbáns woordvoerder omschreef het bezoek “als de volgende halte van zijn vredesmissie”. De nationalistische Orbán bracht de afgelopen twee weken verrassingsbezoeken aan Kyiv, Moskou en Beijing, in het kader van wat hij een “vredesmissie” noemt.

“Vredesmissie 5.0. Het was een eer om president Donald Trump vandaag te bezoeken in Mar-a-Lago. We bespraken manieren om vrede te bereiken. Het goede nieuws van de dag: hij gaat het oplossen!”, schrijft Orbán op X, boven een foto van hem en Trump.

Kritiek

Vooral zijn ontmoeting in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin, zonder overleg met de Europese instellingen, leverde Orbán heel wat kritiek van ambtgenoten in de EU op. Orbán zou Poetin legitimiteit hebben verleend, terwijl het Westen hem juist wil isoleren om de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK
Gezinnen verplicht Oekraïense plaats Pokrovsk te verlaten

Orbán reisde eerst naar Kyiv voordat hij Moskou bezocht, maar vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky naar verluidt niet over zijn nakende ontmoeting met Poetin. Zelensky reageerde afwijzend op Orbáns ambitie om als vredestichter op te treden. “Niet alle leiders kunnen onderhandelingen voeren. Je moet daarvoor enige macht hebben”, zei Zelensky tijdens een persconferentie op de NAVO-top in Washington.

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, zei dat Oekraïne terecht bezorgd mag zijn over elke poging om een vredesakkoord te onderhandelen zonder Kyiv erbij te betrekken. “Elk avontuur dat wordt ondernomen zonder de instemming of steun van Oekraïne heeft niet de steun van de Verenigde Staten”, aldus Sullivan.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen gaat in vlammen op in Eindhoven [+foto’s]

EINDHOVEN - Een vrachtwagen die geparkeerd stond op de kanaaldijk-noord in Eindhoven is vannacht compleet in vlammen op gegaan. De straat naast het kanaal wordt...
×