Clicky

vrijdag 18 oktober 2024 - 06:03 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerevofenedex opent meldpunt ZE-zones

evofenedex opent meldpunt ZE-zones

ZOETERMEER – Ondernemers kunnen sinds maandag 1 juli ontheffingen aanvragen voor de zero-emissiezones via het Centraal Loket ontheffing zero-emissiezones. Dit overheidsloket is te bereiken via de website van de RDW.

evofenedex opent vandaag het meldpunt ZE-zones, waar ondernemers hun ervaringen met het aanvraagproces voor de ontheffingen kunnen delen. De feedback van ondernemers gebruiken zij om het Centraal Loket te evalueren. Het belangrijkste is dat ondernemers geen hinder hebben van eventuele problemen bij het aanvraagproces.

“De invoering van de zero-emissiezones markeert een stap in de richting van duurzame steden”, zegt algemeen directeur Bart Jan Koopman van evofenedex. “Het betekent een grote verandering voor veel ondernemers die dagelijks in stadscentra werken. De afgelopen maanden hebben we mogen meedenken over de inrichting van een soepel aanvraagproces voor de ontheffingen en daarom vertrouwen we op een goede werking van het Centraal Loket. Om de ondernemers bij te staan in deze transitieperiode, houden we als evofenedex graag een vinger aan de pols. Mochten zij onverhoopt toch tegen problemen aanlopen, dan horen we dat graag direct. Daarom zijn we een meldpunt voor ZE-zones gestart, zodat we de bevindingen mee kunnen nemen voor verbeteringen van het aanvraagproces.”

LEES OOK
Ondernemers kunnen vanaf vandaag ontheffingen aanvragen voor de zero-emissiezones

Het meldpunt is te vinden op www.meldpuntzeroemissie.nl.

In het klimaatakkoord van 2019 is afgesproken dat gemeenten zero-emissiezones kunnen invoeren. De eerste zero-emissiezones gaan in op 1 januari 2025 in circa 15 gemeenten. Veel ondernemers hebben de afgelopen jaren stappen gezet om hun logistieke processen te verduurzamen en zich voor te bereiden op de zero-emissiezones. evofenedex heeft ze hierbij ondersteund. Desondanks kan het zo zijn dat, na het onderzoeken van allerlei mogelijkheden, voor sommige bedrijven het niet (tijdig) is gelukt.

Ontheffingsmogelijkheden

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft, in overleg met evofenedex en andere partijen, meerdere ontheffingsmogelijkheden voor ondernemers opgesteld. Er zijn in totaal negen soorten ontheffingen beschikbaar: zes landelijke en drie gemeentelijke. Ondernemers kunnen gemeentelijke ontheffingen pas aanvragen zodra de betreffende gemeente de benodigde besluiten hiervoor heeft genomen en documenten heeft ondertekend. Sinds de opening van het loket worden gemiddeld 670 aanvragen per dag ingediend.

Ondernemers kunnen via de Zero-emissie kentekencheck controleren of hun voertuig de zero-emissiezones in mogen.

LEES OOK
Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

North Sea Port zoekt nieuwe CEO, Daan Schalck verlaat eind dit...

North Sea Port, de fusiehaven van Vlissingen, Terneuzen en Gent, gaat op zoek naar een nieuwe CEO. Daan Schalck, de huidige CEO, geeft zijn...
×