UTRECHT – De Arbeidsinspectie onderzoekt op verzoek van vakbond FNV of bemiddelaar Tadaah schijnzelfstandigen inzet bij kinderopvangorganisaties Impuls en BLOS. De FNV vermoedt dat zzp-ers die daar via Tadaah als pedagogisch professionals werken, onderbetaald worden en dat de cao en de pensioenafspraken worden ontdoken.
De Arbeidsinspectie bracht recent een onaangekondigd bezoek aan het bemiddelingskantoor Tadaah, dat een groot aantal pedagogisch professionals aan diverse kinderopvangorganisaties “uitzendt”. De FNV vermoedt dat zij worden ingezet als zelfstandigen, terwijl ze eigenlijk als uitzendkracht aan het werk zijn en daarmee ook onder de cao Uitzendkrachten zouden moeten vallen. Ze hebben dan recht op onder meer vakantiedagen, pensioenopbouw en doorbetaling bij ziekte. Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Kinderopvang: ‘De kinderopvang heeft dringend behoefte aan meer professionals in loondienst. Constructies als deze hollen de sector alleen maar meer uit.’
Pedagogisch professional kan niet als zelfstandige werken
De FNV leidt uit jurisprudentie en wetgeving af dat pedagogisch professionals niet als zelfstandigen in kinderopvangorganisaties kunnen werken. Ze worden aangestuurd, werken in teams met kind-groepen op basis van het beleid van de organisatie. Het kind staat centraal in de kinderopvang en daardoor werken pedagogisch professionals in de kernactiviteit van de kinderopvang.
Gevolgen voor alle kinderopvangorganisaties die met schijnzelfstandigen werken
Als de Arbeidsinspectie vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid en onderbetaling bij Impuls en BLOS, zal dit volgens de FNV gevolgen hebben voor alle kinderopvangorganisaties die met schijnzelfstandigen werken.
Sharon Bandell, projectleider bij FNV Flex & Naleving: “Het is voor kinderopvangorganisaties van belang om goed na te denken over hoe zij de kinderopvang organiseren. Zeker als de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid – het zogeheten handhavingsmoratorium is vanaf dan opgeheven. Zij kunnen dan boetes uitdelen en loonheffing innen. Wij roepen werkgevers daarom op om juist meer mensen in loondienst te nemen in plaats van zzp’ers in te zetten.”
Nijpende tekort in kinderopvang dreigt verder toe te nemen
Dorenbos: “Zelfstandig ondernemerschap lijkt aantrekkelijk maar in de praktijk hebben deze zzp’ers nauwelijks invloed op hun tarief en werken ze zij aan zij met vaste medewerkers, maar dan zonder vakantiedagen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en pensioen. De verwachting is bovendien dat het toch al nijpende personeelstekort in de kinderopvang alleen maar verder toeneemt. Het is daarom extra belangrijk dat er goede cao-afspraken komen die medewerkers motiveren om weer in loondienst te werken. In de laatste cao is al een stap gezet door afspraken te maken over het inroosteren van vaste medewerkers, die voorrang krijgen op invalkrachten.”
14.000 zzp’ers werken in kinderopvang
In de kinderopvang zijn ruim 122.000 werknemers actief. Volgens brancheorganisaties BK en BMK zijn er ongeveer 14.000 zzp’ers werkzaam in kinderopvangorganisaties. De vraag is of deze zzp’ers daadwerkelijk zelfstandig zijn of dat zij als werknemers moeten worden gezien. De resultaten van het onderzoek van de Arbeidsinspectie worden volgend jaar verwacht.
Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:
Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.
Schrijf u nu in en mis niets meer!