Clicky

zaterdag 6 juli 2024 - 07:18 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMark Cavendish sprint naar 35e ritzege in Tour en heeft record alleen

Mark Cavendish sprint naar 35e ritzege in Tour en heeft record alleen

SAINT-VULBAS – Wielrenner Mark Cavendish heeft in de vijfde etappe van de Tour de France zijn 35e ritoverwinning geboekt. De 39-jarige Brit van Astana was na 177 kilometer tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Vulbas de beste in de tweede massasprint van deze Tour. Hij bleef de Belg Jasper Philipsen en de Noor Alexander Kristoff voor.

Cavendish heeft daarmee het record van de meeste etappezeges alleen in handen. De Brit deelde dat record met wielerlegende Eddy Merckx. In de Tour van 2021 had Cavendish het record van 34 ritoverwinningen van de beroemde Belg met vier ritzeges geëvenaard.

Net als in de derde etappe die leidde tot een massasprint was er bij de officiële start buiten Saint-Jean-de-Maurienne weinig animo van de renners om te demarreren. Pas na 25 kilometer probeerde de Fransman Clement Russo het. Hij kreeg even later landgenoot Matteo Vercher mee. Het tweetal kreeg ongeveer vijf minuten voorsprong, maar het peloton had die marge met nog 50 kilometer te gaan al teruggebracht naar een minuut en haalde ze 15 kilometer later terug.

Wielerploegen Astana van sprinter Cavendish en dsm-firmenich PostNL van Fabio Jakobsen namen het initiatief. De Noor Kristoff kwam nog ten val, maar kon op tijd voor de sprint terugkeren in het peloton. In de slotkilometers leidde de ploeg van Arnaud de Lie het peloton en daarna kwam ook Mathieu van der Poel zich als voorbereider van Philipsen met de sprint bemoeien.

Cavendish begon de sprint goed in het wiel van de Ier Sam Bennett en ging met veel snelheid de bocht in. Daarna plaatste hij zijn versnelling en daar konden Philipsen en Kristoff niet meer bijkomen. Fabio Jakobsen eindigde als vijfde en Marijn van den Berg finishte als tiende.

De gele trui blijft in handen van Tadej Pogacar. De Sloveen heeft 45 seconden voorsprong op de Belg Remco Evenepoel, die de witte trui heeft van het jongerenklassement.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Drie Britse luchthavens mogen klimaatdemonstranten weren

LONDEN - Drie luchthavens in het Verenigd Koninkrijk mogen klimaatdemonstranten weren om mogelijke verstoringen van vluchten tijdens het drukke zomerseizoen te voorkomen. Een rechter heeft...
×