Clicky

vrijdag 5 juli 2024 - 19:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRechters stellen Staat aansprakelijk om ongelijk salaris

Rechters stellen Staat aansprakelijk om ongelijk salaris

AMSTERDAM – Bureau Clara Wichmann en twee vrouwelijke rechters dreigen met een klacht bij het College voor de Rechten van de Mens tegen de Staat als die op korte termijn niets doet aan de ongelijke beloning voor vrouwelijke rechters en officieren van justitie. De stichting die strijdt voor een betere positie voor vrouwen heeft woensdag de Staat aansprakelijk gesteld in een brief.

Vrouwelijke rechters en officieren krijgen al decennialang minder betaald dan hun mannelijke collega’s, stelt Bureau Clara Wichmann. “Dit verschil in beloning varieert van 3,5 procent tot bijna 10 procent, dus tot ruim een maandsalaris per jaar minder.”

Volgens de stichting komt dat door willekeur en omdat wordt gekeken naar het laatstverdiende inkomen, dat voor vrouwen vaak lager ligt. Hierdoor wordt ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand gehouden en doorgezet binnen de rechterlijke macht, aldus de stichting.

Bureau Clara Wichmann wil binnen twee weken een toezegging van de Staat dat er op korte termijn een nieuw beloningsbeleid komt en een “goede” compensatieregeling, anders wordt de klacht ingediend.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

IVECO, Plus, dm-drogerie markt en DSV starten pilot voor geautomatiseerd vrachtvervoer...

TURIJN/KARLSRUHE/BREMEN - IVECO en Plus hebben vandaag samen met dm-drogerie markt, Europa's grootste retailbedrijf voor huishoudelijke en persoonlijke verzorging, en DSV, een van 's...
×