Clicky

woensdag 3 juli 2024 - 08:54 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartBoeing koopt leverancier AeroSystems terug voor 4,7 miljard dollar

Boeing koopt leverancier AeroSystems terug voor 4,7 miljard dollar

WASHINGTON – Boeing gaat bedrijfsonderdelen van zijn leverancier Spirit AeroSystems terugkopen voor ongeveer 4,7 miljard dollar. De vliegtuigbouwer verkocht Spirit AeroSystems in 2005 om kosten te besparen, maar wil het nu terugkopen na een lange serie aan incidenten met Boeing-toestellen. Concurrent Airbus gaat ook delen van het bedrijf overnemen.

Met de overname van Spirit AeroSystems hoopt Boeing meer grip te krijgen op de productieprocessen en minder snel in de problemen te komen om gebreken bij vliegtuigen die leiden tot onderzoeken en rechtszaken. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door het Pentagon en de Amerikaanse mededingsautoriteiten. Mocht dat gebeuren, dan is deal medio volgend jaar rond.

De aankondiging komt te midden van een spannende week voor Boeing. Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft de vliegtuigbouwer namelijk een week de tijd gegeven om schuld te bekennen voor twee crashes van 737 MAX-toestellen in 2018 en 2019 waarbij 346 mensen om het leven kwamen. Doet Boeing dat niet, dan volgt volgens ingewijden die persbureau Reuters heeft gesproken een rechtszaak.

Een dollar

Boeing had in 2021 al een schikking getroffen om de twee crashes, maar justitie meent dat er verplichtingen geschonden zijn die Boeing weer strafbaar maakt. Het ministerie heeft een pleidooiovereenkomst aangeboden met een geldboete en een toezichtsstraf waarmee Boeing een rechtszaak kan vermijden. Wel moet het dan schuld bekennen.

Het totale overnamebedrag komt voor Boeing uit op 8,3 miljard dollar, omdat de vliegtuigbouwer ook de nettoschuld van Spirit AeroSystems overneemt.

Airbus betaalt een symbolisch bedrag van één dollar voor onderdelen van AeroSystems. De Europese vliegtuigbouwer krijgt daarbij 559 miljoen dollar voor de overname. Dat Airbus er zo voordelig uitkomt, is het resultaat van voorwaarden die na maanden overleg tussen de drie partijen overeengekomen zijn.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Veel mis met lading afval tijdens ILT-controle [+foto’s]

VEENDAM - Dinsdagochtend controleerde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in Veendam een transporteenheid beladen met afval. Het transport was vanuit België onderweg naar Denemarken...
×