Clicky

woensdag 4 december 2024 - 19:59 uur
BAS World
HomeMEER NIEUWSVerder in het nieuwsMet beroep op 'religiekritiek' noemt Wilders de islam walgelijk

Met beroep op ‘religiekritiek’ noemt Wilders de islam walgelijk

DEN HAAG – Enkele dagen voordat een kabinet met daarin voor het eerst PVV-ministers op het bordes staat, slaat Geert Wilders op X een felle toon aan. Met een beroep op religiekritiek, wat volgens de zogenoemde basislijn rechtstaat van de coalitie geoorloofd is, noemt hij de islam een “walgelijke, verwerpelijke, gewelddadige en haatdragende religie”. Wilders haalde aan dat hij al jarenlang bedreigd wordt vanuit extreem-islamitische hoek.

De afgelopen tijd was er in de Tweede Kamer discussie wat wel en niet valt binnen de grenzen van de basislijn, bleek tijdens verschillende hoorzittingen met beoogd bewindslieden. Beoogd PVV-vicepremier Fleur Agema kreeg bijvoorbeeld vragen over eerdere uitlatingen over ‘de-islamisering’.

Ook werden PVV-ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel) ondervraagd over hun gebruik van de complottheorie over ‘omvolking’. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, Infrastructuur) wilde geen afstand doen van een eerdere tweet over ‘minder, minder, minder’ Marokkanen.

Mening coalitiegenoten

Waar vooral PVV-bewindspersonen tot verantwoording werden geroepen, kregen ook ministers en staatssecretarissen van VVD en NSC de vraag wat zij vinden van dergelijke uitspraken. VVD-minister Sophie Hermans (Klimaat) zei collega-bewindslieden aan te spreken als zij dergelijke woorden weer gebruiken. PVV-leider Wilders zit overigens niet in het kabinet.

LEES OOK
Wilders: als Duitsland grenscontroles kan invoeren, dan wij ook

Coalitiepartner VVD wilde woensdagavond niet reageren op de vraag of Wilders’ uitlatingen op X over de grens van de coalitieafspraken gaan. NSC en BBB waren niet bereikbaar voor commentaar.

Omtzigt

Eerder in de formatie stopte NSC-leider Pieter Omtzigt nog met onderhandelen, omdat eerdere uitspraken van PVV’ers leidden tot een “rechtsstatelijke afstand” met Wilders’ partij die hij niet te overbruggen vond. Hij gaf toen aan alleen te willen gedogen, maar committeerde zich later toch aan de nieuwe rechtse coalitie.

ViaANP
MEER NIEUWS
×