Clicky

zaterdag 29 juni 2024 - 16:58 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerPrachtige DAF Torpedo maakt VIPRE-combinatie DAF-museum compleet

Prachtige DAF Torpedo maakt VIPRE-combinatie DAF-museum compleet

EINDHOVEN – Intern wordt de nieuwe aanwinst van het DAF Museum ‘Doornroosje’ genoemd, een schone slaapster die na een volledige restauratie van 4 jaar weer tot leven is gewekt. De unieke Torpedo-truck is nu in het museum te bewonderen en maakt de zogeheten VIPRE-combinatie compleet, zoals die in de jaren zestig door grote ondernemingen werd gebruikt om medewerkers van en naar het werk te brengen.

23 juni 2020 – de dag dat de Torpedo in de werkplaats van het DAF Museum werd gereden. De staat van het voertuig was matig om niet te zeggen: slecht. Een uitdagende klus wachtte de vrijwilligers die zich in het Eindhovense museum bezighouden met restauratiewerkzaamheden. In totaal is er precies 4 jaar aan gewerkt, waarbij de truck tot de laatste schroef uit elkaar is geweest. Nu staat hij er bij alsof hij nog maar net de DAF-fabrieken verlaten heeft.

“Met een ongelofelijke trots hebben we de Doornroosje op 23 juni onthuld”, aldus Geert van Rooij, conservator van het museum. “Prachtig dat we met onze vrijwilligers alle expertise in huis hebben om zo’n volledige restauratie uit te voeren. En prachtig dat we nu eindelijk onze VIPRE-combinatie compleet hebben kunnen maken.”

VIPRE staat voor ‘Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven’ en was in de jaren zestig een gezamenlijk initiatief van onder andere Bata, DAF en Philips om het vervoer van en naar het werk collectief te organiseren. Er werden speciale opleggers voor ontwikkeld – geproduceerd door carrosseriebouwer W. Kusters uit Venlo – , getrokken door Torpedo-trucks, zoals we nu als nieuw pronkstuk aan de collectie hebben toegevoegd.

Het DAF Museum is gevestigd aan de Tongelresestraat 27 in Eindhoven en is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de maandagen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Enorme drugsvangst in havengebied Moerdijk: politie ontdekt cocaïne in telescoopkraan

MOERDIJK - De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant heeft vrijdag in een bedrijfspand in het havengebied van Moerdijk circa 3000 kilo cocaïne aangetroffen. Ter plekke zijn drie...
×