Clicky

zaterdag 29 juni 2024 - 18:53 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMacron waarschuwt voor burgeroorlog door plannen van rivalen

Macron waarschuwt voor burgeroorlog door plannen van rivalen

PARIJS – De Franse president Emmanuel Macron heeft gewaarschuwd dat de plannen van uiterst linkse en uiterst rechtse partijen in zijn land voor een “burgeroorlog” kunnen zorgen. De 46-jarige leider haalde in een podcast uit naar zowel het rechtse Rassemblement National (RN) als het linkse La France Insoumise (LFI), tegenstanders van zijn Renaissance-partij.

De partij van Macron heeft nog een flinke inhaalslag te maken in aanloop naar de parlementsverkiezingen van deze week. In recente peilingen gaat de RN aan kop en volgt een blok van linkse oppositiepartijen, waar ook La France Insoumise deel van uitmaakt. Het kamp van Macron volgt op de derde plaats.

Macron maakte eerder deze maand bekend dat de parlementsverkiezingen vervroegd zouden plaatsvinden nadat RN een grote overwinning had geboekt bij de Europese verkiezingen. De eerste verkiezingsronde staat gepland voor 30 juni. Daarna volgt op 7 juli nog een tweede ronde.

De president bekritiseerde in de podcast Génération Do It Yourself de plannen van zijn rivalen. Hij zei dat uiterst rechts mensen wegzet aan de hand van hun religie of herkomst en daarmee voor verdeeldheid zorgt. Uiterst links maakt zich volgens hem schuldig aan een vergelijkbare vorm van uitsluiting.

De oppositie reageerde geërgerd op de kritiek. RN-voorman Jordan Bardella noemde de uitspraken van Macron ongepast voor een president.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Enorme drugsvangst in havengebied Moerdijk: politie ontdekt cocaïne in telescoopkraan

MOERDIJK - De Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant heeft vrijdag in een bedrijfspand in het havengebied van Moerdijk circa 3000 kilo cocaïne aangetroffen. Ter plekke zijn drie...
×