Clicky

donderdag 21 november 2024 - 21:16 uur
Transport Duitsland Oprichten
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartDHL Express voortrekker om grondvloot op Brussels Airport helemaal elektrisch te maken

DHL Express voortrekker om grondvloot op Brussels Airport helemaal elektrisch te maken

ZAVENTEM – In het kader van het Stargate-project op Brussels Airport, is DHL Express voorloper op vlak van elektrisch grondafhandelingsmateriaal. Na een succesvolle testfase, zal tegen de zomer één op de drie trekkers en laders van DHL Express, dat vanop Brussels Airport tijdkritische zendingen sorteert en vervoert, volledig elektrisch zijn. Voor crew-bussen en tarmac-auto’s zit de cargovervoerder al op honderd procent elektrisch.

Deze investering is een eerste stap voor DHL Express om haar CO2-voetafdruk op de grond met meer dan de helft te verminderen. Hiervoor wordt ook de nodige laadinfrastructuur voorzien, zowel op het tarmac, door Brussels Airport, als aan de eigen gebouwen.

Expresskoerier DHL nam de afgelopen dagen en weken elf elektrische trekkers, die tot vier cargocontainers kunnen slepen, en dertien elektrische containerliften, buikladers en vliegtuigduwers in gebruik op Brussels Airport. En dat is nog maar het begin, de komende maanden en jaren wil DHL Express gefaseerd evolueren naar een volledig elektrische grondvloot op de luchthaven, met machines die tegelijk duurzamer én stiller zijn dan hun diesel-tegenhangers. En natuurlijk moeten ook de elektrische laadpalen volgen.

“In enkele weken tijd een derde van het grondmateriaal elektrificeren, dat is een knap huzarenstukje van onze technische dienst. Een zware elektrische trekker of een hoogtelader voor een vliegtuig, die breng je niet zomaar even naar de garagist zoals een auto. Al het onderhoud en alle opleidingen, nu dus ook van de nieuwe elektrische trekkers en laders, gebeurt door eigen DHL-medewerkers. Vanaf nu breiden we gefaseerd onze elektrische grondvloot verder uit, de machines met fossiele brandstoffen worden stelselmatig uitgefaseerd en zullen straks een minderheid vormen”, zegt Kirsten Carlier, CEO van DHL Aviation.

DHL Express krijgt voor de investeringen ook steun van het Stargate-project, een project van Brussels Airport met een consortium van 21 partners, waaronder DHL Express, dat binnen de Europese Green Deal subsidies toegewezen kreeg om projecten uit te werken voor een groenere luchtvaart. In een eerste fase engageerde DHL Express zich binnen het Stargate-project om te investeren in een testproject voor elektrisch grondafhandelingsmateriaal. Het is die inspanning die DHL Express nu fors heeft opgeschroefd, door in één klap een derde van het grondafhandelingsmateriaal te elektrificeren, met de ambitie om ook de komende jaren koploper te blijven in de elektrificatie van haar grondvloot op Zaventem.

“We zijn blij dat we binnen ons Stargate-project een volgende belangrijke stap zetten in de elektrificatie van het grondafhandelingsmateriaal, en dat DHL Express hierin het voortouw neemt. Hiermee kan zowel de CO2-uitstoot als de geluidsimpact van de grondoperaties drastisch verminderd worden, wat zowel voor het personeel als de omwonenden belangrijk is. Uiteraard voorzien we hiervoor in samenwerking ook de nodige laadpunten op het tarmac. We zullen binnen Stargate ook nog grondafhandelingsmateriaal op waterstof testen, om ook daarvoor te bekijken welke infrastructuur noodzakelijk is, zodat we al onze partners in hun ontwikkeling naar duurzamer grondafhandelingsmateriaal kunnen ondersteunen”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport.

LEES OOK
Eerste elektrische trekker voor PostNL

Met de ingebruikname van elf trekkers en dertien laders en liften, heeft DHL Express vandaag al met voorsprong de grootste elektrische grondvloot op Brussels Airport. De uitstoot van grondafhandelingsmateriaal tekent voor 55 procent van de totale CO2-voetafdruk van de grondactiviteiten van DHL Express. Volledige elektrificatie betekent bijgevolg een halvering van de CO2-uitstoot.

En elektrisch vliegen?

Elektrisch grondafhandelingsmateriaal mag dan wel volledig elektrisch aangedreven zijn, hoe zit het met de vliegtuigen zelf? Dat is een heel logische en belangrijke vraag, vindt DHL, dat een ambitieus duurzaamheidsprogramma heeft lopen om zowel de tijdkritische zendingen als de last-mile-deliveries groener te maken.

“Onze focus is heel duidelijk, minder CO2 uitstoten. Kan dat vanaf morgen? Nee, evolutie is nodig en we doen wereldwijd de grootst mogelijke inspanning om de luchtvaart te vergroenen. We staan voor een pragmatische aanpak, met eerlijke en duidelijke communicatie. Een elektrisch vrachtvliegtuig zoals een Boeing 777 of Airbus A350 is nog niet voor morgen. Allicht zelfs niet voor het komende decennium, helaas. Het probleem is dat de batterijen voor zo’n vrachtvliegtuig te zwaar zouden zijn. De ontwikkeling van alternatieven vergt onderzoek en tijd. Wat wel op korte termijn mogelijk is, zijn kleinere types vliegtuigen, voor kortere afstanden. Volgens de huidige planning, nemen we in 2027 twaalf e-cargoluchtvrachtvliegtuigen in gebruik bij DHL. Wie weet zullen die elektrische vliegtuigen straks ook op Brussels Airport vliegen”, aldus Kirsten Carlier, CEO van DHL Aviation.


Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de transportsector!
Abonneer u gratis op een van onze nieuwsbrieven:

Nieuws: Dagelijks rond lunchtijd ontvangt u een overzicht van het laatste nieuws uit de transportsector.
Business: Elke vrijdag rond 12.00 uur brengen wij u het belangrijkste business-gerelateerde nieuws.

Schrijf u nu in en mis niets meer!

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagen van de weg geraakt op N366 [+foto]

VEENDAM - Op de N366 tussen Veendam en Nieuwe Pekela is maandagavond een vrachtwagen van de weg geraakt als gevolg van gladde weersomstandigheden. De hulpdiensten...